Objavljeno: 24.3.2011

Sodišče zavrnilo predlog poravnave Googla glede knjig

Že šest let trajajoč sodni proces proti družbi Google glede domnevne zlorabe avtorskih pravic v digitaliziranih knjigah je doživel na sodišču nov obrat. Ameriško zvezno sodišče je namreč zavrnilo predlagano poravnavo med Googlom in avtorji knjižnega gradiva, po katerem naj bi Google izplačal okoli 125 milijonov dolarjev, ki bi jih avtorji dobili po določenem ključu.

S poravnavo naj bi Google dobil pravico uporabe digitaliziranih izvodov knjig, ki niso v tisku in tudi če niso v javnem lastništvu, brez predhodne avtorizacije lastnikov avtorskih pravic. Sodišče meni, da bi tovrstna poravnava dala družbi Google nepravično prednost pred tekmeci, glede prikaza izsekov iz knjig in pravi temelj, pa čeprav se na prvi pogled zdi, da bi to vsem prišlo prav.

Ko je Google leta 2009 predstavil predlog poravnave, je to dvignilo obširno polemiko, predvsem iz številnih interesnih združenj, kot je Electronic Frontier Foundation, pa tudi nekaterih tekmecev, med katerimi Microsofta. Google je med tem odprl svojo spletno knjigarno, v kateri je med tem objavil okoli 3 milijone različnih naslovov, pri katerih pa ima za vse dovoljenja avtorjev.

http://www.google.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji