Objavljeno: 4.11.2002

Sodni proces proti Microsoftu zaključen

Sodnica Collen Kollar - Kotelly je prvega novembra objavila dokončno razsodbo v zdaj že znamenitem procesu proti Microsoftu. Sodnica se je odločila potrditi sporazum med Microsoftom, zveznim tožilstvom in devetimi od prvotnih 18 zveznih držav, ki je bil dogovorjen med strankami že lani. S tem je zavrnila večino od zahtev preostalih devetih zveznih držav in okrožja Columbia, ki se s sporazumom niso strinjali in so zahtevali strožjo kazen. S tem se zaključuje proces, ki se je začel leta 1998 in predstavlja doslej najbolj znameniti sodni primer v zgodovini računalništva.

Opazovalci so si enotni, da je taka odločitev sodišča velika zmaga za Microsoft, ki je iz celotnega sodnega procesa odkorakal z zelo blagimi posledicami, čeprav tožbe ni dobil. Sodnica je v osnovi potrdila tisto, kar si je Microsoft izboril in dogovoril že pred letom dni. Dodanih je le nekaj malenkosti. Microsoft bo tako moral dodatno razkriti programske vmesnike in protokole, s katerimi Microsoftovi odjemalci komunicirajo s proizvajalčevimi strežniškimi paketi, s čimer naj bi olajšali uporabo alternativnih odjemalcev.

Prav tako je sodnica nekoliko razširila področja, za katera veljajo sodni sklepi in na katere bo moral biti Microsoft pozoren. Poleg operacijskih sistemov in pisarniških programov se razsodba nanaša tudi na področja omrežnih izdelkov in izdelkov povezanih z digitalno televizijo. Ob tem pa je zavrnila predlog, da bi pod sodne določbe sodili tudi področje ročnih računalnikov in spletnih storitev, kjer po besedah sodišča Microsoft nima monopola.

Sodnica pa je zavrnila glavno zahtevo devetih držav in okrožja, s katerim so želeli Microsoft prisiliti v izdelavo modularnega operacijskega sistema Windows. Po mnenju sodišča ne obstaja razumen postopek, s katerim bi lahko Microsoft to lahko naredil. Namesto tega ostaja dosedanji sklep sodišča, kjer mora Microsoft poskrbeti (in je že poskrbel) za možnost, da uporabniki sami izberejo dodatke za uporabo z operacijskim sistemom (spletni brskalnik, odjemalec za elektronsko pošto,...). Prav tako mora Microsoft pripraviti take licenčne pogoje, ki ščitijo OEM partnerje pred kasnejšimi maščevanji ob izbiri alternativnih izdelkov. Microsoft tudi ne sme razdreti pogodb z OEM partnerji brez predhodnega opozorila in možnosti, da se partner prilagodi zahtevam.

Sodišče je tudi zavrnilo predlog, da bi uresničevanje sodnega dogovora spremljal sodno določen strokovnjak. Namesto tega bo za spoštovanje dogovora skrbela komisija, ki bo imela dostop do izvorne kode, dokumentacije, računovodstva in drugega gradiva, s katerim lahko preverjajo spoštovanje dogovorov. Sodni sklep velja za obdobje petih let, podaljšajo pa ga lahko še za dve leti.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji