Objavljeno: 28.7.2000

Sodnica udarila po Napsterju

Glasbena industrija v ZDA oz. njena formalna zveza (Recording Industry Association of America), ki je decembra lani sprožila sodni postopek proti Napsterju, je dosegla veliko zmago. Okrožna sodnica Marilyn Hall Patel je 26. julija razsodila, da mora Napster takoj prenehati z delovanjem.

Napster je storitev, ki omogoča uporabnikom z vsega sveta, da si izmenjujejo datoteke z glasbenimi posnetki. Gre za dejavnost, ki se je silno razmahnila in glasbeno industrijo ter večino profesionalnih glasbenikov izrazito moti, saj je vse skupaj brezplačno. Predstavniki Napsterja skupaj z lastnikom in odvetniki menijo, da Napsterjeva dejavnost ni protizakonita, saj podjetje omogoča le, da si zasebniki enostavno izmenjajo datoteke, ki jih imajo sicer na lastnih diskih. napster torej ne posreduje posnetkov, ampak le olajša njihovo iskanje.

Drugačnega mnenja pa je glasbena industrija, ki ji zdaj daje prav tudi sodnica Patelova. Sodnica je ukazala, da Napster ne sme več "povzročati, pripomoči, lajšati, kopirati ali kako drugače razpečevati avtorsko zaščitenih glasbenih del".

Napster trdi, da je zasebno kopiranje glasbenih posnetkov zakonito in da Napster ne podpira ničesar drugega. Predstavniki trdijo, da se ne zavedajo, da se dogaja kakršnokoli piratiziranje.

http://www.napster.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji