Objavljeno: 4.4.2000

Sodnik: Microsoft je kršil protitrustovko zakonodajo

Ameriški zvezni sodnik Thomas Penfield Jackson je v ponedeljek objavil svojo pravno presojo oziroma "ugotovitev pravnega stanja", v kateri je zapisal, da je družba Microsoft kršila Shermanov zakon oziroma protitrustovsko zakonodajo ZDA. To naj bi počela tako, da je izrabljala svojo moč monopola za zatiranje konkurence na trgu operacijskih sistemov za osebne računalnike.

Tako presojo sodnika je večina pravnih izvedencev sicer pričakovala, kljub temu pa je nekatere presenetila njena hitrost. Sodnik je objavil svojo ugotovitev manj kakor 48 ur zatem, ko je posrednik v pogajanjih med Microsoftom ter tožečimi 18 zveznimi državami ZDA in ameriškim pravosodnim ministrstvom prekinil pogajanja. Posrednik Richard Posner je namreč v soboto ugotovil, da so pogajanja po štirih mesecih zašla v slepo ulico.

Sodnik Thomas P. Jackson je v presoji tudi zapisal, da je Microsoft vzdrževal svoj monopolni položaj z uporabo protikonkurenčnih prijemov in da je poskušal uveljaviti monopol na trgu spletnih brskalnikov -- tudi s tem, da je svoj brskalnik "protizakonito" vdeloval v operacijski sistem.

Sodni postopek proti Microsoftu je zdaj prešel v obdobje določanja primernih kazni oziroma ukrepov, ki naj bi večnacionalki iz Remonda v prihodnje preprečili zlorabo monopolnega položaja za nelojalno konkurenco in škodovanje porabnikom.

Med sodne ukrepe za povrnitev škode in preprečevanje novih kršitev ima sodnik na voljo več možnosti, od uvedbe najrazličnejših denarnih kazni in uveljavitve določenih omejitev za Microsoftovo delovanje na trgu do celo razbitja družbe na več manjših samostojnih poslovnih enot.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji