Objavljeno: 21.6.2011

Sodobni Robini ali zdolgočaseni pametnjakoviči?

V zadnjih mesecih prostor v novicah redno zasedajo vesti o raznih vdorih, ki prizadenejo velikim korporacijam nemalo škode. Skupini LulzSec in Anonymous sta zvezdi stalnici tako v tiskanih medijih kot v spletu. Njuni Twitter računi beležijo strmo rast uporabnikov, medtem ko večina organov pregona po svetu vse skupaj le nemočno opazuje. Anonymous so pred kratkim začeli z napadom na podjetje Sony, kot odgovor na sodni pregon Georga Hotza, človeka, ki je razbil zaščito konzoli Playstation 3. Ker se je Sony v preiskavi zoper Hotza polastil IP številk uporabnikov, ki so obiskali njegov spletni dnevnik, so Anonymous v boju za svobodo govora in spleta, napadli njihove spletne strani. Skupina LulzSec je vse skupaj ponesla še korak dlje. Vdrli so v mrežo Playstation Network (PSN) in ukradli več kot milijon osebnih podatkov njihovih uporabnikov, vključno s številkami kreditnih kartic. Mreža PSN je bila dlje časa nedostopna.

V zadnjem času so se oboji preusmerili v boj proti vladnim organizacijam, ki jim niso po volji. Anonymous so se ob aretaciji treh domnevnih članov skupine spravili nad špansko policijo, LulzSec pa kar nad ameriški agenciji FBI ter CIA. Svoje uspehe redno objavljajo v spletu in z oboževalci delijo plen v obliki ukradenih poštnih računov in podobno. Ker večkrat ščitijo ljudem priljubljene storitve, kot sta na primer Pirate Bay in WikiLeaks (povod napada Anonymous na malezijsko vlado), jih ljudje načeloma podpirajo. Tovrstno dogajanje seveda ni všeč nobeni izmed svetovnih velesil. Evropska unija, natančneje Evropski svet, namerava celo z zakonom prepovedati izdelavo programov, ki bi se lahko uporabili v nečedne namene.

Napadi pa se nadaljujejo. Zadnja se je listi prizadetih pridružila Sega, ki so ji ukradli 1,3 milijona uporabniških računov portala Sega Pass. Začuda so LulzSec takoj zanikali vpletenost in Segi ponudili pomoč pri iskanju nepridipravov odgovornih za krajo. V hudomušnem slogu, po katerem je skupina znana, so napisali, da obsojajo vsakršen napad na genialno podjetje, ki je svetu dalo igralno konzolo, kakršen je bil Dreamcast. Videti je, da bodo tako pri Lulz Security, kot pri skupini Anonymous moči uperili predvsem v boj proti ameriški vladi. Slednje je moč razbrati iz sporočil, ki napovedujejo združitev interesov v operaciji Proti-varnost (Operation Anti-Security), ki poziva hekerje širom sveta k napadu na vladne spletne strani in storitve. Če se je vse začelo zgolj iz zabave, je zdaj postalo presneto resno. Prihodnost bo še zanimiva.

lulzsecurity.com

anonops.blogspot.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji