Objavljeno: 19.8.2011

ŠOK: HP odhaja iz trga PCjev, ukinja tablice in WebOS

HP je na dan objave poslovnih rezultatov za zadnje četrtletje presenetil, če že ne šokiral, javnost z najavo nekaterih korenitih sprememb v svojem poslovanju in strategiji. Med vsemi po teži najbrž izstopa najava, da se HP namerava umakniti iz tako področja osebnih računalnikov PC oziroma razmišljajo o temu, da bi poslovanje tega oddelka preselili v ločeno podjetje. Za analitike to pomeni signal, da bodo ta del želeli prej ali slej prodati.

Druga najava ni nič manj dramatična. Zaradi spremembe v strategiji in milo rečenih poraznih začetnih prodajnih rezultatih so ustavili vse nadaljnje aktivnosti v zvezi s tabličnimi računalniki TouchPad, mobilnimi telefoni in drugimi zamislimi povezanimi z operacijskim sistemom WebOS. Prihodnost izdelkov in operacijskega sistema je negotova, menda pa preučujejo alternative, morda celo prodajo.

Tretja poteza je manj šokantna, vendar toliko bolj pomembna, saj razkriva nadaljnjo usmeritev podjetja. Najavili so, da za približno 10 milijard dolarjev kupujejo podjetje Autonomy, specialista na področju podatkovnih skladišč in analize podatkov iz različnih virov (besedila, spletne informacije, baze podatkov, slike, zvok, video posnetki). To pomeni, da se HP spreminja v podjetje bolj usmerjeno v programske rešitve in storitve ter strojne rešitve za poslovno rabo, kar zelo spominja na korak, ki ga je naredil IBM pred leti, ko je svoj PC posel prodal družbi Lenovo.

Velika sprememba je drzen korak, ki ni neposredna posledica bistvenega poslabšanja poslovnih rezultatov. HP je objavil, da so v četrtletju zaslužili 31,2 milijard dolarjev, okoli 1% več kot lani. Obenem so rahlo znižali napoved celoletnih rezultatov, kjer bodo dosegli nekje med 127,2 in 127,6 milijardami dolarjev, medtem ko so bile dosedanje napovedi med 129 in 130 milijardami. Toda to ni tako velik padec, ki bi opravičeval tako korenite ukrepe. Zdi se, da je vodstvo HPja videlo predvsem dolgoročne strukturne probleme in zato ukrepalo še dovolj zgodaj, preden se stvari dejansko poslabšajo.

Izhodišče za odločitev je bilo najbrž spoznanje, da prodaja osebnih računalnikov ne bo šla več navzgor. Marže so očitno toliko zmanjšane, da je vprašanje, ali ni bolj smotrno vlagati drugam. In to v časih, ko osebnim računalnikom HP sploh ne gre slabo. V Evropi so se v zadnjem četrtletju denimo zopet povzpeli na prvo mesto po prodaji in doživeli precej manjši padec obsega prodaje, kot tekmeci. Povrh vsega posel povezan z osebnimi računalniki(PSG Group) pri HPju predstavlja skoraj tretjino letnega prihodka (okoli 40 milijard dolarjev). Toda pozorni moramo biti na trend - v zadnjem četrtletju so drugi oddelki rasli - storitve 4%, strežniki in pomnilniški sistemi 7%, področje programske opreme kar 20% (morda zato Autonomy?). Pri oddelku PSG pa je obseg prodaja padel za 1%.

HPjeva najava prihaja na dan skoraj natančno deset let po tem, ko je HP kupil nekoč samostojnega proizvajalca osebnih računalnikov Compaq. Zdaj je videti, da bo morda ubral podobno pot, kot IBM pri prodaji svojega oddelka. Poteza je že takoj sprožila zelo hudomušno izjavo Michaela Della, prvega moža pri glavnem tekmecu, ki je namignil, da bo morda HP zdaj ločeno podjetje zopet imenoval Compaq.

Poteza s tabličnimi računalniki lahko po mnenju analitikov precej škodi ugledu HPja, ne glede kako se bo izkazalo v prihodnje. HP je lani kupil podjetje Palm za 1,2 milijarde dolarjev, zato da bi se vključil v trenutno najbolj vroč trg pametnih telefonov in tabličnih računalnikov. V razvoj operacijskega sistema WebOS so vložili še precej dodatnih sredstev in javnosti nenehno zatrjevali, da bo to za njih ključnega pomena za prihodnost. WebOS naj bi pristal celo na osebnih računalnikih. Zdaj pa so se odločili, da vse aktivnosti v trenutku ustavijo in to le nekaj tednov za tem, ko so začeli prodajati tabličnih računalnikov. Res je, pri tem niso ponovili uspeha Applovega iPada, toda po vseh merilih je morda še prezgodaj za ugotavljanje realnega potenciala. Sploh za to, ker imajo tudi mediji in drugi strokovnjaki o WebOS v splošnem zelo dobro mnenje in ga uvrščajo morda celo takoj za Applov iOS (ob bok ali celo pred Googlov Android).

Toda tu se več kot očitno vidi vpliv Leota Apothekarja, ki je v HP lani prišel iz družbe SAP. Potrošniški posel (consumer) mu je tuj, stavijo predvsem na poslovne sisteme. Zato torej odločitev za nakup družbe Autonomy. Ali je to vredno 10 milijard dolarjev, je drugo vprašanje. Poteza je že povzročila polemike in najbrž jih bo še. Prav mogoče pa je, da bodo tej potezi sledili še drugi nakupi.

Po začetni reakciji javnosti se torej začenja obdobje novega vala vprašanj, ki za zdaj nimajo odgovorov. Ali bo HP prodal PC Business? Komu? Ali bo povsem ukinil vse v zvezi z WebOS ali pa vendar iskal kupca? Kar pa ni enostavno prodati, spomnimo se, koliko časa je Palm iskal kupca, pa ga ni našel. Kaj bodo naredili z naborom storitev in rešitev družbe Autonomy? Dodajmo še svoje lastno vprašanje: ali bo HP kupil enega od preostalih samostojnih ponudnikov poslovnih informacijskih sistemov? Ali morda lahko kupi celo sam SAP? Čaka nas še razburljiva jesen...

http://www.hp.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji