Objavljeno: 17.5.2003

Sony bolj agresivno z LCD monitorji

Sony sodi med večje proizvajalce monitorjev, vendar so se pri LCD monitorjih doslej osredotočali predvsem na izdelke za poslovno in profesionalno rabo. V letošnjem letu pa nameravajo predstaviti tudi skupine izdelkov za domače uporabnike. Tako so lansko leto predstavili 17 modelov LCD monitorjev, letos pa bodo do konca leta predstavili kar 30 novih modelov v petih družinah izdelkov.

Pomembne novosti pri novih Sonyjevih LCD monitorjih so tudi tehnološke izboljšave, s katerimi po njihovih podatkih dosegajo bolj ostro sliko, hitrejše osveževanje in bolj realističen prikaz barv. Med drugim vsi Sonyjevi LCD monitorji sedaj vsebujejo izboljšano sistemsko programsko opremo in še nekatere izboljšave kot so glajenje elementov manjših kot slikovna pika (sub-pixel smoothing), poprava gama funkcije in v modelih višjega razreda tako imenovan ekološki način, ki skrbi za varčnejšo porabo energije in po Sonyjevih podatkih omogoča tudi do 100 odstotkov daljšo življenjsko dobo zaslona z zniževanjem moči delovanja osvetljave.

Z novimi modeli so okrepljene že znane družine izdelkov S, X in P, dodani pa sta še skupini izdelkov HS in HX. Lanski monitorji S so bila namenjena domači in pisarniški rabi, letos pa sta domačim uporabnikom namenjeni družini HS in HX, monitorji družine S pa so sedaj namenjena predvsem manj zahtevni pisarniški rabi. Ti monitorji so na voljo v velikostih od 15 do 19 palcev. Modeli X sodijo v najvišji razred, namenjen poslovnim okoljem in grafično zahtevnemu delu, dodatno je izboljšano osveževanje zaslona, na voljo pa so v velikostih od 15 do 20 palcev.

Najbolj zahtevnim uporabnikom je namenjena serija P, monitorji so na voljo v velikostih 18 in 23 palcev (široki zaslon), pri Sonyju pa z njimi ciljajo predvsem na vodstvene delavce. Manj zahtevnim domačim uporabnikom je na voljo družina izdelkov HS, ki se od S razlikuje predvsem po vgrajenih zvočnikih in bolj živahnem videzu, nekateri pa bodo imeli tudi vgrajene televizijske sprejemnike. Serija HX, ki pa bo na voljo od jeseni je namenjena bolj zahtevnim domačim uporabnikom, vsebovala pa bo tudi nekaj modelov s širokim zaslonom.

Manjših izboljšav so bili deležni tudi monitorji s katodno cevjo, vendar so pri Sonyju lansko leto ukinili proizvodnjo manjših, 17 in 19-palčnih in tako sedaj ponujajo zgolj velike monitorje, namenjene uporabnikom z visokimi zahtevami, denimo grafičnim oblikovalcem in inženirjem, ki potrebujejo visoko kakovost prikaza barv in širok zorni kot. Čeprav so monitorji LCD trenutno najbolj popularni, pa so pri Sonyju mnenja, da v nekaterih primerih ne bodo mogli nadomestiti klasičnih monitorjev, poleg tega pa večino razvoja že usmerjajo v naslednjo generacijo monitorjev, tehnologijo OLED, ki bo v večji meri postala dostopna leta 2005.

Poleg monitorjev so pri Sonyju predstavili tudi nove modele digitalnih video kamer in fotoaparatov. Na področju digitalnih video kamer, so pri modelih z zapisom Digital8 in Hi8 dodatno znižali cene, vsi modeli so sedaj na voljo z 20x optično povečavo in zmogljivejšimi akumulatorji s prikazovalnikom stanja. Osnovni modeli, kot je denimo DCR-TRV145E so namenjeni zgolj domačim uporabnikom, ki ostajajo pri uporabi kaset kot edinega nosilca, zahtevnejšim pa so na voljo modeli, ki jih je mogoče priključiti na računalnik preko vmesnikov FireWire ali USB 2.0 in programsko opremo za urejanje posnetkov (DCR-TRV250E). Nekateri imajo tudi analogne vhode za snemanje iz drugih virov in podpirajo branje in snemanje na starejše zapise kaset (DCR-TRV 355E).

Novosti pri digitalnih kamerah, ki uporabljajo zapis DV so predvsem tehnološke narave. Tako denimo vsi modeli sedaj vsebujejo optiko Carl Zeiss, podpirajo pretočni zapis preko USB, tako da jih je mogoče uporabiti kot spletne kamere in imajo do 2 milijona slikovnih elementov z ločljivostjo do 1600 x 1200 pik. Najzahtevnejši modeli imajo vgrajen tudi vmesnik za pomnilniške kartice MemorStick in možnost brezžične povezave preko bluetootha. Kot posebnost so napovedali tudi modela TCR-DVD 100 in 200, ki bosta omogočala neposredno snemanje na nosilce DVD-R/W, podobno kot Sonyjevi digitalni fotoaparati Mavica.

Med digitalnimi fotoaparati so novosti predvsem v višji ločljivosti, saj bodo najmanj zmogljivi imeli 3 milijone slikovnih elementov, bolj zmogljivi pa do 5 milijonov elementov. Vsi novi modeli sedaj podpirajo nov zapis pomnilniških kartic MemoryStick Pro, ki so na voljo v velikostih do 1 GB in omogočajo tudi hitrejši prenos podatkov. Vsi fotoaparati vsebujejo tudi možnost snemanja videa z zvokom v ločljivosti VGA (640 x 480 pik) in nočno fotografijo, od 30 do 40 odstotkov pa naj bi po Sonyjevih podatkih bili izboljšani tudi akumulatorji. Zmogljivi modeli vsebujejo tudi možnost uporabe klasičnih bliskavic.

Med novimi modeli sta pri nas že predstavljena DSC-P8 in P32, do konca leta pa bodo predstavili še modele P52, P72 in P92, ki so nadgradnje lanskih modelov P51, P71 in P91. Modela P72 in P92 sodita v višji razred z izboljšano optiko in prikazujeta 5 milijonov slikovnih elementov, pri P92 pa je mogoče uporabljati tudi dodatne leče. Bolj zmogljivim uporabnikom je na voljo tudi DSC-V1 s 5 milijoni slikovnih elementov, 4x optično povečavo in izboljšanim nočnim fotografiranjem. Na drugi strani palete so predstavili modele DSC-U10, U20 in U60, ki pa so namenjeni najstnikom, imajo zgolj 2 milijona slikovnih elementov in so vodotesni. Ti modeli bodo na voljo poleti in se bodo uvrščali med najcenejše Sonyjeve digitalne fotoaparate.

http://www.sony.com

http://www.chs.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji