Objavljeno: 25.2.2003

Sony Ericsson predstavil UMTS telefon

Sony Ericsson je na sejmu 3GSM predstavil svoj prvi telefon UMTS/GSM, ki ima vgrajeni kar dve digitalni kameri in dva barvna zaslona. Nekoč velikan na trgu mobilne telefonije je imel v lanskem letu le pet odstotni tržni delež in je edini med velikimi posloval negativno, a vodstvo še zmerom vztraja, da bodo do leta 2006 postali vodili proizvajalec aparatov in že letos prišli do profita.

Sony Ericsson Z1010 je školjkaste oblike in precej pisanih barv, kar kaže, da se tudi japonski del podjetja prebija v ospredje, saj je večina dosedanjih modelov bolj spominjala na Ericssonove predhodnike kot na Sonyjeve. Medtem ko ima večina telefonov tretje generacije vgrajeno eno digitalno kamero, ki jo je mogoče obračati, so se pri Sony Ericssonu odločili vgraditi kar dve - eno za videotelefonijo, drugo pa za snemanje okolice. Telefon školjkaste oblike pa ima poleg glavnega zaslona še enega na zunanji strani.

Pri Sony Ericssonu so uspeli rešiti tudi eno večjih zagat telefonov, ki delujejo v omrežjih W-CDMA (med katera sodi tudi UMTS) - trajanje delovanja, saj naj bi Z1010 deloval toliko časa kot običajni telefoni GSM, poleg tega pa je tudi znatno manjši od doslej edine konkurence - Nokie 6650. Vendar pa, podobno kot Nokiin model, tudi Z1010 še nekaj časa ne bo na voljo. Pri Sony Ericssonu so napovedali, da ga bodo v aprilu poslali operaterjem v preizkušanje, komercialno pa naj bi bil na voljo v drugi polovici leta. Večina proizvajalcev UMTS telefonov namerava operaterjem dostaviti prve večje količine telefonov že v marcu.

Poleg telefona UMTS/GSM so pri Sony Ericssonu napovedali tudi izdelke, ki bodo podpirali tehnologijo EDGE. Gre za nadgradnjo GPRS-a, ki omogoča višje hitrosti prenosov, skoraj primerljive z UMTS-om. Čeprav so omrežne komponente že na voljo, bo Sony Ericssonova kartica PC Card ena prvih naprav, ki bo podpirala EDGE, telefoni pa bodo na voljo šele v letu 2004.

www.sonyericsson.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji