Objavljeno: 3.5.2014 01:00

Sony kar s 185 TB na enem magnetnem traku!

V časih, ko prevladujejo hitri pomnilniki Flash RAM, napovedane pa so še bolj eksotične pomnilniške tehnologije, se morda zdi, da za magnetne trakove ni več prihodnosti. Toda Sonyeva iznajdba dokazuje, da temu ni tako. Japonski inženirji so uspeli razviti novo tehnologijo magnetnih trakov, ki omogoča kar 74-krat (!) večjo gostoto zapisa, kot doslej uporabljene metode za hrambo digitalnih podatkov.

Uporabili so eksotične materiale, v prvi vrsti argonove ione, ki vtisnjeni v polimerni sloj omogočajo izdelavo magnetnih kristalov s povprečno velikostjo koma 7,7 nm. Na ta način dosegajo gostoto zapisa kar 148 Gb na kvadratni palec ali drugače povedano neverjetnih 185 GB v kaseti, kakršne so danes tiste s standardom LTO. Za primerjavo – današnje kasete LTO-6 zmorejo zapis 2 Gb na kvadratni palec in hrambo 2,5 TB podatkov na kaseto (pred uporabo kompresije podatkov).

Sony bo nov dosežek prvič javno prikazal na sejmu Intermag v Dresdenu, tehnologijo pa namenjajo predvsem za rabo v velikih podatkovnih centrih in v kombinaciji s super-računalniki, ki zmorejo procesirati ogromne količine podatkov.

http://www.sony.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji