Objavljeno: 17.5.2005

Sony PlayStation 3

Sony je na predvečer sejma E3 razkril podrobnosti o novi igralni konzoli PlayStation 3. Nova igralna konzola bo ena najzmogljivejših igralnih naprav doslej, temelji pa na procesorju Cell, ki sta ga skupaj razvila IBM in Toshiba. Kot je že znano nekaj časa, ima novi procesor več jeder, od katerih je osnovno zasnovano na arhitekturi PowerPC s taktom 3,2 GHz, za posamezne funkcije pa skrbi osem specializiranih jeder SPE (Synergistic Processing Elements), od katerih ima vsako 256KB lastnega predpomnilnika. Skupaj naj bi novi Playstation nudil zmogljivost čez 2 gigaFLOPSov, kar je več kot pri večini procesorjev za današnje osebne računalnike in po prvih ocenah dvakrat več kot pri konkurentu Xbox 360. Pomnilnik - vrste XDR - bo v osnovi velik 256 MB.

Grafika je prav tako zelo zmogljiva. Imenuje se RSX Reality Synthesizer in ima takt 550 MHz, opremljena pa bo s 256 MB namenskega pomnilnika GDDR. Grafični procesor je dovolj zmogljiv, da lahko krmili do dva kanala v polni ločljivosti HDTV (1920 × 1080 pik), konzolo pa lahko prek dveh vmesnikov HDMI priključimo na televizorje ali druge naprave. Konzola se zna seveda tudi samodejno prilagoditi navadnim televizorjem, vključen pa je tudi navaden analogni TV vmesnik. Zvočni izhod podpira prostorski zvok Dolby Digital 5.1.

V nasprotju z raznimi špekulacijami, ki so krožile po internetu v zadnjih mesecih, ima PlayStation 3 razmeroma konzervativen, lahko bi rekli celo dolgočasen videz. Toda pod pokrovom in okoli njega je cel niz novosti. Tako kot pri novem tekmecu, Microsoftovemu Xboxu 360, ima tudi PlayStation 3 igralne krmilnike (vmesnik bluetooth), ki so brezžično povezani na konzolo. Za shranjevanje podatkov bodo uporabili nove nosilce Blu-ray, enota pa bo nazaj združljiva z nosilci DVD in CD. Poleg tega bo v konzoli vgrajen izmenljivi 2,5-palčni disk (20 GB) ter pomnilniške kartice Compact Flash, SD in Memory Stick. Bogat je tudi nabor vmesnikov, saj poleg vmesnika USB 2.0 (štiri vtičnice) in omrežnega vmesnika (gigabitni ethernet) v konzoli srečamo tudi vmesnik wi-fi (802.11b/g). Prek slednjega naj bi se PlayStation 3 med drugim znal povezati s prenosno igralno konzolo PlayStation Portable in z njo izmenjevati podatke.

PlayStation 3 bo na voljo v treh barvah - beli, srebrni in črni. Za razliko od Microsofta, ki združljivost Xboxa 360 s starejšimi različicami še ni potrdil, Sony navaja, da je PlayStation 3 združljiv z igrami iz starejših igralnih konzol, kar je za dosedanje lastnike pomemben podatek. Sony ni razkril podrobnosti o ceni, znano pa je, da bo PlayStation 3 naprodaj najbrž šele spomladi 2006. PlayStation naj bi ne bil le igralnik, temveč naj bi služil tudi kot predvajalnik filmov, glasbe, digitalnih fotografij, Sony pa zelo cilja na omrežne zmogljivosti in povezavo z internetom. Cena še ni objavljena, analitiki pa ocenjujejo, da se bo gibala v območju 300 dolarjev. Sony naj bi kmalu po prvi različici objavil tudi zmogljivejši model, ki bo imel vgrajen Blu-ray zapisovalnik in večji disk, cena pa naj bi bila od 400 do 450 dolarjev. Načrti za prihod v Evropo še niso znani.

Relativno preprosta oblika ohišja PlayStation 3 skriva tehnično zasnovo, ki prekaša večino današnjih osebnih računalnikov.

http://www.sony.com

http://www.playstation.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji