Objavljeno: 19.8.2003

Sony prvi z 8 milijoni pik

Sony je predstavil digitalni fotoaparat, ki kot prvi na svetu nudi tipalo z ločljivostjo osem milijonov pik. Fotoaparat Cybershot DSC-F828 se postavlja na vrh ponudbe Sonyevih izdelkov, namenjen pa je polprofesionalni rabi, čeprav z ne pretirano visoko ceno utegne primamiti tudi ljubitelje fotografije. Poleg visoke ločljivosti je glavna značilnost novega modela tipalo CCD, ki zajema štiri barve in fotografije tako še bolj približuje človeškemu dojemanju trenutnih svetlobnih pogojev. To so dosegli tako, da so filtriranju rdeče, zelene in modre barve dodali še pike za filtriranje turkizne (emerald) barve, tako da procesor procesira štiri barve (shema RGB+E) in jih šele nato zdrži ponovno v navadno tribarvno shemo.

Tipalo modela DSC-F828 zmore zajeti slike z ločljivostjo 3360 x 2460 slik, kar je dovolj za tisk na papir velikosti A3 pri ločljivosti 200 pik na palec (tipična vrednost pri tisku s foto tiskalniki) oziroma A4 pri ločljivosti 300 pik na palec. Zaradi visoke ločljivosti so morali prilagoditi tudi procesor Real Imaging Processor, ki je zdaj 40 procentov hitrejši od predhodnika DSC-F717, za obdelavo posamezne slike pa zato potrebuje le polovico časa.

Seveda se fotoaparat lahko pohvali s številnimi možnostmi samodejne in ročne nastavitve, vključno z ostrenjem, osvetlitvijo, nastavitvijo bele barve in načini zajema slike. Ohišje je črne barve, izdatno so uporabili magnezij, ki daje trdnost in majhno težo, objektiv aparat pa je prispeval znani Carl Zeiss. Slike je mogoče snemati na pomnilniške kartice Compact Flash (tip I in II), pa tudi novi Memory Stick Pro.

Sony bo novi model DSC-F828 začel prodajati novembra, v ZDA pa bo treba zanj odšteti 1.200 dolarjev, kar je največ med izdelki za splošno rabo, vendar po drugi strani še vedno znatno manj od profesionalnih digitalnih fotoaparatov. Še naprej pa bodo prodajali dosedanji model DSC-F717 s pet milijoni pik, kateremu bodo znižali ceno na 800 dolarjev.

http://www.sony.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji