Objavljeno: 8.7.2008

Sony si želi več interaktivnosti na ploščkih Blu-ray

Format zapisa Blu-ray, profil 2.0, je bil že skoraj potrjen, sedaj pa se utegnejo stvari še malce zavleči. Korporacija Sony je namreč izrazila željo, da bi obstoječim lastnostim dodala še nove, ki bi ga dodatno ločile od ploščkov DVD. Žal pa naj bi tovrstne spremembe zahtevale nov profil zapisa ter tudi spremembe v strojni programski opremi Blu-ray predvajalnikov.

Prva želja Sonyevih inženirjev je možnost urejanja in spreminjanja vsebin, ko se le-te pojavijo na zaslonu. Drugi predlog vsebuje možnost interakcije z ostalimi uporabniki preko spleta, in sicer v primeru, ko si s prijateljem na drugi lokaciji ob ogledu istega filma izmenjate ozadja, zaključek filma (?!), skratka vse mogoče. Ali bodo predlagane spremembe uspešne, bomo še videli.

Za povzetek naj navedemo vse tri obstoječe profile Blu-ray zapisa. - različica 1.0 omogoča ogled filmov v visokoli ločljivosti (1.920x1.080; 1080p) - različica 1.1 dodaja podporo funkciji slike v sliki - različica 2.0 (znana tudi kot BD Live) pa prinaša internetno povezljivost in možnost dolvleke video vsebin, in na Javi temelječih igric ter programov

Blu-ray ploščki se počasi, a zanesljivo uveljavljajo. Če primerjamo hitrost njihovega sprejetja med uporabniki, lahko ugotovimo, da je ta hitrejša kot je bila v primeru DVD-ploščkov. DVD-ji so za popolno osvojitev uporabniki potrebovali dobrih 10 let, Blu-ray ploščki pa so z nami dve leti in so v tem času premagali konkurečni format HD-DVD, zato je njihov pohod na prestol optičnih medijev tako rekoč nezaustavljiv.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji