Objavljeno: 21.7.2003

Sony širi ponudbo ročnih računalnikov Clie

Sony je predstavil nove ročne računalnike iz družine Clie, ki vsebujejo brezžične komunikacijske vmesnike, novo obliko, prvič pa je povsem Sonyev tudi glavni procesor. Največja značilnost novih modelov je najbrž oblika, saj je v ročni računalnik vgrajena tudi miniaturna tipkovnica, ki pa je na napravo vpeta vodoravno, torej enako kot pri prenosnih računalnikih. Za razliko od dosedanjih ročnih računalnikov Clie zaslon prikazuje sliko vodoravno, z ločljivostjo 480 x 320 pik, zaslon pa se da tudi obrniti za 180 stopinj in povezniti čez tipkovnico.

Nova modela sta pravzaprav dva, Clie PEG-UX40 in Clie PEG-UX50, razlikujeta pa se po opremi in predvsem vgrajenih vmesnikih. Oba imata vgrajen vmesnik bluetooth, prvič pa je Sony v PEG-UX50 vgradil tudi brezžični omrežni vmesnik E-Fi (802.11b), s pripadajočo programsko opremo za hitro povezovanje na dostopne točke. Oba računalnika imata sicer vgrajeno video kamero in podporo za pomnilniške kartice Memory Stick Pro.

Sony je v nove modele prvič vgradil centralni procesor lastne izdelave, ki ga imenujejo kar Handheld Engine. Zasnovan je na jedru Arm s taktom 123 MHz, vsebuje pa tudi grafični pospeševalnik, krmilnik za video kamero in pomnilniško enoto, odlikuje pa se po zelo skromno uporabo energije. Celota podpira operacijski sistem PalmOS 5.2, poleg tega pa je vgrajenih veliko dodatnih programov, pretežno za delo z večpredstavnimi vsebinami.

Novi računalnike Clie so že na prodaj na Japonskem, v ZDA bodo jeseni, kasneje pa menda pridejo tudi v Evropo. Glede na bogato opremo cena ni ravno nizka, saj bo treba za novince v ZDA odšteti 600 oziroma 700 dolarjev.

http://www.sony.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji