Objavljeno: 25.2.2019 10:00

Sony Xperia 1 prinaša 4K OLED zaslon

Na sejmu MWC so pri Sonyju predstavili prihajajoči telefon Xperia 1, gre za prvi telefon z OLED zaslonom ločljivosti 4K.

Zaslon meri 6,5 palcev, pri Sonyju mu pravijo CinemaWide, saj je razmerje stranic zelo visokih 21:9. Ločljivost je 3840 × 1644 pik (za primerjavo - Huaweijev Mate20 pro trenutno ponuja 3120 × 1440 pik), podpira HDR, za obdelavo slike so uporabili tehnologijo iz svojih televizorjev znamke Bravia, barvna natančnost naj bi bila primerljiva z njihovimi profesionalnimi monitorji.

Zaslon bo kot nalašč za ogled filmov in drugih večpredstavnostnih vsebin, omenjajo tudi podporo za zvočno tehnologijo Dolby Atmos (seveda sta vgrajena stereo zvočnika). Zanimivo, da gre tudi za Sonyjev prvi telefon s trojnim fotoaparatom na zadnji strani. Glavni fotoaparat bo ponujal optično stabilizacijo slike ter objektiv z zaslonko F/1,6 in goriščno razdaljo 26 milimetrov (seveda v klasičnem 35 mm. formatu), zraven bo en širši (konkretno 16 milimetrov) in en daljši (52 milimetrov) objektiv.  

Osrčje telefona je sicer procesor Snapdragon 855, vgrajenih bo 6 GB pomnilnika, za uporabniške datoteke bomo izbirali med 64 ali 128 GB. Zelo pohvalna je tudi možnost uporabe kartice MicroSD, kar je toliko pomembnejše glede na resne fotografske (in videografske) namene. Akumulator bo ponujal 3.330 mAh, na voljo bosta tudi programa Battery Care (za počasnejše in posledično do akumulatorja prijaznejše polnjenje čez noč) ter Smart Stamina za učinkovitejšo porabo energije. Telefon bo vodotesen po standardu IP68, ogrodje bo kovinsko, tako sprednja kot zadnja stranica bosta stekleni (v uporabi je Gorilla Glass 6).

Telefon prihaja pozno spomladi, o cenah še ni bilo govora, a si mislimo, da bo nekje v okviru tisoč evrov. Z dosedanjimi Sonyjevimi Xperiami smo bili praviloma zelo zadovoljni, a so se doslej težko prebili v družbo Samsunga in Huaweija. Nazadnje smo v preizkusu najboljših Android naprav pohvalili XZ3, njegova edina slabost je pomanjkanje kakšne malenkosti, s katero bi izstopal iz povprečja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji