Objavljeno: 3.4.2012

Sonyeve nove vrhunske kamere

Sony preživlja težke čase, vendar se kljub temu močno trudi, da bi na različnih področjih svojega delovanja ohranil vodilno vlogo. Eno od teh so polprofesionalne in profesionalne video kamere, kjer postavljajo z novostmi nove mejnike, kaj je mogoče kupiti. Prva novost je video kamera Sony NEX-FS700E, druga generacija video kamer, ki zmore snemati video posnetke v ločljivosti 4K (prva je nosilo oznako NEX-FS100). Nova kamera v osnovi zmore snemati v ločljivosti HD, z spremembo sistemske programske opreme (firmware) pa tudi v 4K.

Nova kamera ima vgrajene filtre za zelo težavne svetlobne razmere (2, 4 in 6-stops), kjer lahko snemalci uporabljajo zelo odprte zaslonke in s tem še vedno zelo ostro sliko tudi pri zelo zamegljenih ozadjih. Novi vmesnik 3G-SGI omogoča hiter prenos podatkov na zunanjo pomnilniško napravo, med drugim tudi v zapisu brez kompresije (RAW). Posebnost video kamere pa je vsekakor zmožnost snemanja zelo kvalitetnih upočasnjenih posnetkov. Pri polni ločljivosti lahko snemamo med 120 in 240 slikami na sekundo (5-10x upočasnitev), če pa se zadovoljimo z nižjo ločljivostjo, lahko snemamo kar 480 do 960 slik na sekundo (20-40x upočasnitev). Povrh vsega so novi generaciji rahlo znižali ceno, ki bo v ZDA zdaj znašla okoli 9.000 dolarjev (brez DDV).

Druga novost pa je video kamera HXR-NR30, ki sicer zmore "le" ločljivost HD, vendar ima drugo posebnost - vgrajen ima video projektor. Ta je dovolj zmogljiv, da na razdalji 5 metrov od zaslona prikazujesliko z diagonalo 2,54 metra. Gradivo lahko med drugim video kamera hrani v 96 GB velikem internem pomnilniku. Cena je precej bolj podobna najzmogljivejšim potrošniškim izdelkom, saj znaša 2.500 dolarjev.

Sony NEX-FS700E.

Sony HXR-NX30E.

http://www.sony.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji