Objavljeno: 17.4.2003

Sonyjevi smeli načrti s televizorjem

Sony pripravlja plazemski televizor, ki bo omogočal tudi predvajanje pretočnega videa preko širokopasovnih povezav v splet. Pod razvojnim imenom Altair nastaja Sonyjeva vizija prihodnosti televizorja, ki bo hkrati omogočal predvajanje televizijskih programov preko antene, kabelske povezave, satelitskega sprejemnika in spleta, hkrati pa so se pri Sonyju odločili, da bo napravo mogoče krmiliti zgolj preko daljinskega upravljalca in ne tipkovnice kot je bil zgrajen propadel projekt WebTV. Glede na zmogljivosti Altaira je očitno, da Sony stavi na televizor kot osrednji večpredstavni portal in ne osebni računalnik, na kar računa Microsoft.

Pri Sonyju so za razvoj Altaira (ki je mimogrede dobil ime po prvem uspešnem domačem računalniku iz leta 1975) pridobili večje število partnerjev, med drugim Equator, ki proizvaja procesorje za predvajanje pretočnega videa, On2 Technologies, ki je razvil kodeke za stiskanje video zapisa in RealNetworks, saj bo najverjetneje vključen njihov predvajalnik RealOne. Tudi sicer Sony in RealNetworks precej sodelujeta, Sony pa ima v Realu tudi manjši lastniški delež.

V podporo pretočnemu videu so pri Sonyju skupaj s še osmimi japonskimi korporacijami (Matsushita, Toshiba, Sharp, Pioneer...) pričeli razvijati specifikacije za povezavo televizorjev v splet in predvajanje pretočnega videa. V povezavi z nizozemskim Philipsom in njunim skupnim podjetjem Intertrust Technologies pa Sony razvija programsko opremo za zaščito avtorskih pravic, ki bi naj omogočala zaslužek s prodajo digitalnih vsebin preko spleta, hkrati pa ne bi omejevala uporabnikov. Sonyjev osrednji posel so sicer izdelki zabavne elektronike, hkrati pa ima podjetje v lasti glasbeno založbo, filmske studie in proizvajalce iger, zato jim ni v interesu izdelovati naprav, ki bi omogočale preprosto zlorabo avtorskih pravic.

Čeprav pri Sonyju niso potrdili natančnih specifikacij Altaira in izdelka niso želeli komentirati, so nekateri viri blizu podjetja napovedali, da naj bi ta plazemski televizor že bil pripravljen, da pa še ni jasno kdaj bo prišel na trg. Glede na to, da naj bi zgoraj omenjenih osem podjetij določilo standarde za povezovanje televizorjev v splet do oktobra, analitiki ocenjujejo, da bo Altair najverjetneje takrat prišel na japonsko tržišče, v ZDA in Evropo pa naslednje leto. Pomembna faktorja sta seveda tudi zniževanje cen sestavnih delov za plazmatske televizorje in večja popularnost širokopasovnih povezav.

http://www.sony.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji