Objavljeno: 10.4.2018 11:00

Sovrin, globalni sistem za upravljanje identitet na osnovi veriženja blokov

V svetu je trenutno v uporabi veliko sistemov za upravljanje z digitalnimi identitetami uporabnikov, ki pa so večinoma lastniški in omejeni na določene storitve ali ponudnike. Nova neprofitna organizacija Sovrin Foundation namerava to spremeniti in ponuditi odprto, globalno rešitev za digitalne identitete, ki povrh vsega temelji na sodobni tehnologiji veriženja blokov (blockchain).

Delo na projektu je šele v začetkih, vendar je iniciativa že doslej požela precej uspeha pri podpornikih. Rešitev je nedavno podprl IBM, med znanimi družbami pa sodelujejo tudi banke, telekomunikacijska podjetja (Deutsche Telekom) in celo javne ustanove v različnih državah.

Temelj novega sistema za upravljanje identitet je šifriran sistem digitalnih poverilnic, ki so shranjene v porazdeljenem omrežju z veriženjem blokov, kar onemogoča poneverbe in uspešne vdore v sistem, kar je vse večja ranljivost dosedanjih centraliziranih sistemov za upravljanje identitet. Sovrin navaja, da je bilo samo v letu 2017 kompromitiranih več kot 2,9 milijard identitet v različnih sistemih, ki so ji napadli digitalni kriminalci. Nova rešitev na osnovi veriženja blokov naj bi tovrstne zlorabe odpravila oziroma bistveno zmanjšala.

Predlagani sistem za upravljanje digitalnih identitet bo mogoče uporabljati v različne namene, tako komercialne (plačevanje), kot za avtentikacijo do občutljivih zasebnih podatkov, kot so zdravstvene informacije in dostop do javne uprave. Seveda pa tudi za varen dostop do spletnih storitev, tako potrošniških, kot poslovnih.

Ena glavnih značilnosti rešitve je popoln nadzor s strani uporabnika, katere podatke iz svojega profila in v kolikšni meri bo zaupal ponudniku storitev. Uporabnik bo lahko v vsakem trenutku pravice za uporabo podatkov tudi preklical in s tem dejansko izbrisal podatke, ki jih imel ponudnik storitve pri sebi.

Tehnologija družbe Sovrin temelji na nastajajočih standardih za digitalno podpisane poverilnice, ki jih pripravlja W3C. Odločitev družbe IBM, da pristopi k razvoju, je za projekt zelo pomembna, saj bo velikan prispeval strojno opremo, omrežne zmogljivosti in strokovno svetovanje ter rešitve za zagotavljanje visoke stopnje varnosti. Omrežje Sovrin je trenutno v stanju internega preizkusa, dostopen ožjim podpornikom projekta, javnosti pa nameravajo omogočiti preizkus od letošnjega poletja dalje.

Sovrin Foundation pa ni edini projekt, ki poizkuša rešiti problem digitalnih identitet z veriženjem blokov. V javnost je nedavno prišla informacija, da tudi Microsoft dela na podobnem projektu, v navezavi z združenjem ID2020 Alliance.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji