Objavljeno: 9.3.2012

Space Monkey - nov izzivalec za Dropbox

Mlado podjetje Space Monkey pripravlja zanimivo storitev hrambe podatkov v oblaku, ki je kombinacija dosedanjih storitev in tehnologij, kot so Dropbox, BitTorrent in CrashPlan. Podobno kot Dropbox, bo Space Monkey nudil uporabnikom pomnilniških prostor v oblaku, prek katerega lahko sinhroniziramo podatke med različnimi napravami. Prav tako lahko omogočimo souporabo dela podatkov z drugimi uporabniki.

Za razliko od Dropboxa pa Space Monkey ne hrani podatke v namenskih podatkovnih centrih v oblaku, temveč kar na diskih pri končnih uporabnikih. Ob podpisu pogodbe naj bi vsak uporabnik prejel, podobno kot pri storitvi CrashPlan, (zunanji) disk z 1 TB prostora. Pravzaprav gre za 2 TB disk, le da je 1 TB prostora rezerviranega za podatke drugih uporabnikov. Sinhronizacija poteka prek posebnega algoritma, ki podatke prenaša v kosih, podobno kot protokol in odjemalci za BitTorrent. Seveda ne gre za enak algoritem, le za koncept.

Kje je torej bistvena razlika glede na dosedanjo ponudbo? V ceni, seveda. Avtorji storitve, ki bo po napovedih na voljo letos poleti, naj bi za hrambo 1 TB prostora v oblaku računali le 10 dolarjev, kar je polovico manj od tekmecev, v tem primeru Dropboxa. Nižjo ceno si lahko privoščijo, ker so v ozadju uporabljeni poceni, potrošniški diski (čeprav z namensko oblikovanim ohišjem), za podatkovne povezave pa poskrbijo sami uporabniki. Space Monkey mora le vzdrževati ustrezne povezave, da zagotovi delovanje sistema in usmerjanje podatkov.

http://www.spacemonkey.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji