Objavljeno: 9.5.2003

Spajanje poslovnih procesov

Razvijalci in uporabniki poslovnih programov ugotavljajo, da so poslovni procesi med seboj vse bolj povezani, čemur mora slediti tudi ustrezna informacijska podpora. Novi poslovni programi ne združujejo samo procesiranja transakcij z relacijskimi podatki, ampak tudi sloge procesiranja, ki so povezani s procesi skupinskega dela, upravljanja vsebine in poslovnih analiz - vse skupaj pa podpira arhitektura, ki je usmerjena servisno. Če hočemo, da so posamezni procesi v podjetju podprti z ustreznimi programi, moramo imeti prilagodljivo konfiguracijo, to pa dosežemo s tehnologijo za upravljanje poslovnih procesov. Za to tehnologijo so pri Gartnerju izbrali termin >>spajanje poslovnih procesov<< (business process fusion).

Podjetja zaradi spajanja procesov nočejo uvajati povsem novih programskih rešitev, zato se ponudniki poslovnih programov trudijo uporabiti obstoječe programe in jih razvijati naprej v smeri večstranske povezanosti procesov. Spajanje procesov je pripeljalo tudi do mešanja programskih arhitektur. Spet se več pozornosti posveča tehnologiji dveri, ki so vstopna točka in prostor za izmenjavo podatkov znotraj organizacij in med njimi, spletne storitve pa imajo tako vsi šele za tehnologijo prihodnosti. O enotnih platformah razmišljajo tudi pri Oraclu, IBM-u in Microsoftu, saj lahko ustrezna rešitev (smart enterprise suite) usklajuje različne funkcije - vsebino na različnih ravneh, skupinsko delo in upravljanje s podatki.

Glavno ime na področju programov za spajanje poslovnih procesov je družba SAP, sledita pa mu PeopleSoft in Siebel Systems. SAP je že predstavil prve programe s tega področja (xApps), zdaj pa napoveduje še enotno platformo pod imenom NetWeaver. PeopleSoft in Siebel imata podobni strategiji - prvi s programi AppConnect, drugi pa s UAN-om. Pri podjetjih s širšo ponudbo je v vodstvu IBM, sledi mu Oracle s svojim paketom Collaboration Suite, Microsoft pa na tem področju zaenkrat še ni pokazal odločne strategije.

http://www.gartner.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji