Objavljeno: 7.4.2013 01:00

Specimo svoje pohištvo!

V časih, ko smo na robu nove revolucije tiskanja predmetov s 3D tiskalniki, se pojavljajo tudi nove ideje, kako iz majhne osnove narediti velike in uporabne predmete. Belgijski oblikovalec Carl de Smet eksperimentira z zanimivo zamislijo, kako s pomočjo toplote in elektrike širiti volumen posebnih penastih umetnih mas, s katerimi bi lahko nekajkrat povečali prvotni predmet in ga povrh vsega postavili v prvotno obliko, ki si jo je zamislil oblikovalec oziroma proizvajalec.

De Smet je prišel do zamisli s preučevanjem penaste umetne mase, ki se pri temperaturah nad 70 stopinj razširi v prvotno obliko, s posebnim končnim procesom pa nato snov utrdi. Širitev tovrstne umetne mase spominja na pokovko, ki se spremeni iz koruze, če jo seveda dovolj segrevamo.

Če se bo zamisel izkazala za zanesljivo, utegne prestavljati revolucijo na nekaterih področjih, na primer v pohištveni industriji. Stolice, mize in druge predmete bi za lažji transport preprosto stisnili in nato doma zopet razširili v prvotno obliko. Poleg toplote za širitev snovi zadostuje tudi električna energija, le da je proces nekoliko počasnejši (pet ali več minut). Nič več zavijanja vijakov in prebiranja zapletenih načrtov.

Lepota de Smetove zamisli je tudi v temu, da lahko predmete pripravljamo s 3D oblikovanjem na računalniku. Po sedanjih načrtih naj bi bila tehnologija nared za množično rabo v 12 do 18 mesecih.

http://www.noumenon.eu/

-fDsPBmVD0w

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji