Objavljeno: 16.6.2009

Spletna kamera na kolesih

O robotih v Monitorju še nismo kaj dosti pisali, saj jih za domačo rabo skoraj ne najdemo, kljub napredni tehnologiji na tem področju. Na preizkus pa smo dobili spletno kamero, ki je pravzaprav mali robotek, ljubkovalno imenovan Rovio.

Spletne kamere se nekako niso tako prijele, kot bi pričakovali glede na vse znanstvenofantastične filme v zadnjih desetletjih. Kljub zdajšnji tehnologiji in infrastrukturi se še vedno večinoma pogovarjamo le glasovno. Stacionarne telefone so zamenjali mobilni in programi, kakršen je Skype, uporaba spletnih kamer pa je še vedno dokaj redka.

Zamisel robotka Rovio je v osnovi preprosta - spletni kameri dodati možnost, da jo premikamo po prostoru in tako poiščemo svoje najdražje ter se z njimi pogovarjamo. Rovio se priključi v naše omrežje WLAN, nadziramo pa ga prek preprostega spletnega vmesnika (deluje tudi z mobilnimi brskalniki Internet Explorer Mobile, Safari Mobile in Opera Mobile). Seveda moramo nastaviti tudi svoj usmerjevalnik. To lahko prek UPNP opravi že sama naprava, lahko pa tudi sami nastavimo t. i. "port forwarding". Za neposredno vodenje lahko uporabimo tudi računalnik s kartico WLAN, a tu nimamo na voljo vodenja prek spleta. Pri nastavitvah lahko naredimo tudi več uporabnikov, skupaj z ločenimi gesli za vsakega, pri tem pa imamo dve vrsti uporabnikov - upravitelje in goste (ki lahko le upravljajo, ne morejo pa spreminjati sistemskih nastavitev).

Nadaljevanje in preostanek članka lahko preberete na sledeči povezavi:

http://www.monitor.si/clanek/spletna-kamera-na-kolesih/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji