Objavljeno: 29.6.2009

Spletne konference v treh dimenzijah

IBM je objavil novo orodje za skupinsko sodelovanje in video konference, ki združuje dosedanjo zbirko orodij Lotus Sametime ter okolje navidezne resničnosti v treh dimenzijah, v katerem se lahko sodelujoči sprehajajo in spremljajo različne informacije. Virtual Collaboration for Lotus Sametime, imenovan tudi Lotus Sametime 3D, uporabnikom ustvarja okolje, v katerem se je lažje znajti kot v običajnih okoljih za skupinsko sodelovanje in konference.

Sodelujoči na spletni konferenci se lahko sprehajajo med različnimi sobami s predavanji, pregledujejo zapiske, naloge, v interaktivnem okolju je tudi lažje spremljati rezultate glasovanja in pregledovati zapisnike sestankov ter seznam projektnih nalog. Poleg predstavitev je mogoče v navideznem okolju spremljati tudi video posnetke in puščati zvočna sporočila drugim udeležencem. Trenutno razvijajo možnost, s katero bo orodje povezano z internetno telefonijo. Uporabniki so v navidezni konferenci predstavljeni z avatarji, podobno kot v navideznem svetu Second Life, vendar gre v celoti za spletno storitev, ki je varno zaščitna za požarnimi zidovi.

Pri IBMu menijo, da je to nova smer razvoja orodij za skupinsko delo, kot tudi za spletno izobraževanje in promocijo izdelkov. Celotna rešitev je na voljo bodisi kot programska oprema za namestitev v varovanem okolju kot tudi gostovana spletna storitev dosegljiva prek interneta. Sametime 3D je kot kaže tudi precej zmogljiva storitev, saj je IBM v njej že gostoval navidezne konference z več kot 2.500 udeleženci.

Grafični.

http://www.ibm.com/software/sw-lotus

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji