Objavljeno: 30.5.2003

Spletne storitve vse bolje podprte

Standardizacijska skupina OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) je nedavno odobrila novo tehnologijo za iskanje spletnih storitev v omrežjih in posodobila ter standardizirala opisno in integracijsko specifikacijo UDDI (Universal Description and Discovery and Integration).

Z UDDI 2.0 bodo razvojna podjetja in samostojni razvijalci lahko programirali standardizirane rešitve, ki bodo med seboj združljive. UDDI deluje kot register in iskalna storitev za spletne storitve. To so pravzaprav programi, pisani v skladu s standardi, ki zagotavljajo interakcijo preko spleta ali v krajevnem omrežju podjetja. Programi samodejno v ozadju dostopajo do imenikov UDDI, v katerih iščejo informacije, potrebne za dokončanje določenih transakcij. Novost v UDDI 2 je možnost pripenjanja klasifikatorjev oziroma označevanje posameznih vnosov v imenik UDDI 2 - denimo panogo industrije, v kateri je neko podjetje dejavno, kategorije posameznih izdelkov, ali zgolj geografske informacije.

Uvedba standarda UDDI je trajala tri leta, kar je veliko v primerjavi s konkurenčnim standardom SOAP (Simple Object Access Protocol) ali spletnim storitveno-opisnim jezikom WSDL (Web Services Description Language). Sicer pa člani delovne skupine že pripravljajo različico 3 , ki bo omogočala sočasno delovanje več medsebojno povezanih registrov ter zagotavljala boljšo varnost imenikov s tehniko digitalnih podpisov.

http://www.oasis-open.org

http://www.uddi.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji