Objavljeno: 18.2.2000

Spletni nepridipravi vedno bolj ustvarjalni

V prvem tednu februarja je veliko znanih ameriških spletnih mest pokleknilo pod napadi nepridipravov, ki so za nekaj ur onemogočili redno obratovanje spletnih storitev. V ponedeljek je bila tarča največje neodvisno spletno mesto Yahoo, v torek so bili napadeni Buy.com, eBay, Amazon.com in CNN.com, zaporedje napadov pa se je v sredo sklenilo pri ohromljenih E-Trade Group in ZDNet. Napadi so očitno bili usmerjeni izključno na ameriške spletne strani, saj je evropskim stranem, vključno z evropskimi podružnicami napadenih, bilo prizaneseno. Ameriški strokovnjaki in preiskovalci še niso odkrili skupnih značilnosti ali razlogov za napade, ki so očitno prihajali sočasno z velikega števila računalnikov.

Ameriško pravosodno ministrstvo je objavilo, da ni dokazov, da bi napadi prihajali iz drugih držav. Osnova tovrstnih napadov (angleško jih imenujejo >>denial of service<< ali zavračanje storitev) je kraja uporabniških identitet iz velikih podjetij in univerz ter njihova uporaba pri poplavi napadenih spletnih mest z izdajanjem ukazov za prikaz strani.

Prejšnji mesec so omrežni napadalci spreminjali podatke o japonski udeležbi v drugi svetovni vojni na spletnih mestih japonske vlade. Kradli so tudi datoteke osebja in dodajali povezave na strani s pornografsko vsebino.

Zvezni preiskovalni urad FBI ocenjuje letne izgube zaradi omrežnega kriminala na 10 milijard dolarjev, z razvojem širokopasovnih omrežij pa bo priložnosti za vdore žal še več.

http://www.yahoo.com

http://www.buy.com

http://www.ebay.com

http://www.amazon.com

http://www.cnn.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji