Objavljeno: 13.4.2009

Spletni varnostniki

Tokrat že tretjič preizkušamo programske pakete za spletno varnost, ki jih je mogoče kupiti v spletnih trgovinah izdelovalcev ali pri naših prodajalcih.

Število varnostnih paketov se vsako leto povečuje. Pri tem imamo v mislih seveda samo zaupanja vredne programe in ne tistih, ki z zavajajočimi prikaznimi okni opozarjajo nase v spletu. (Ti programi se zgolj pretvarjajo, da skrbijo za varnost našega računalnika, v resnici pa jo ravno sami kompromitirajo.) Poleg vedno večje konkurence (ali morda ravno zaradi nje) smo opazili težnjo, da izdelovalci tlačijo v paket čim več programov, pa čeprav nekateri od njih z računalniško varnostjo nimajo neposredne zveze. Tako je v nekaterih paketih tudi več kot deset programov in to je po našem mnenju precejšnje pretiravanje. Nekateri izdelovalci pa poleg običajnih paketov za spletno varnost (Internet Security) posebej ponujajo še razširjene pakete (Total Security).

Skupni imenovalec vsakega varnostnega paketa sta protivirusni program in požarni zid, večina jih vsebuje tudi protivohunski (anti-spyware) in protireklamni (anti-adware) program, v posameznih paketih pa najdemo še protismetne (anti-spam) programe, programe za starševski nadzor (parental control), program za zaznavanje in odpravo korenskih kompletov (anti-rootkit), pa tudi programe za zaznavanje spletnega ribarjenja (anti-phishing) in celo programe za izdelavo varnostnih kopij. Nekatera opravila, ki jih zmorejo omenjeni programi, so vgrajena že v večino brskalnikov novega rodu (preprečevanje prikaznih oken v protireklamnih programih, preprečevanje ribarjenja), zato se nam zdi njihovo podvajanje nepotrebno.

Nadaljevanje in preostanek članka si lahko preberete na spodnji povezavi.

http://www.monitor.si/clanek/spletni-varnostniki2/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji