Objavljeno: 3.4.2009

Spletni video v Sloveniji

Cisco je v okviru konference Cisco Expo 2009 v kongresnem centru Brdo na Brdu pri Kranju med udeleženci izvedel anketo o njihovih izkušnjah in uporabi video posnetkov na spletu tako doma kot v poslovne namene. Sodeč po rezultatih ankete med slovenskimi uporabniki, bomo v prihodnje video klice uporabljali predvsem za ohranjanje stikov z družino in prijatelji, spletne kamere pa bodo služile nadzoru domov.

V anketi je sodelovalo okoli 215 udeležencev, od tega jih video posnetke skoraj 30 odstotkov gleda tedensko, 17 odstotkov redko, samo 1 odstotek vprašanih pa je zatrdil, da video posnetkov na spletu ne gleda nikoli. Najpogostejše spletno mesto z video vsebino, ki ga anketiranci obiskujejo je nekako po pričakovanjih Youtube. Kot najljubšega ga je namreč navedla več kot polovica vprašanih. Med priljubljenimi spletnimi video stranmi so obiskovalci navedli tudi dva slovenska portala, in sicer 24ur.com in RTV Slovenija, sledijo pa jima SiOL.net, Google Video in Mojvideo.com. Video vsebina, ki anketirance najbolj zanima, so brez dvoma novice. Opazen je interes za ogled glasbenih posnetkov in filmov, peščica pa jih je kot najljubše video vsebine navedla družinske posnetke.

Čeprav se anketiranci poslužujejo ogleda video posnetkov, pa jih je precej manj takšnih, le kakih 31 odstotkov, ki so kdaj na spletno mesto za skupno rabo prenesli svoje video posnetke. Velika večina vprašanih tega ni storila še nikoli. Nekaj manj kot polovica anketirancev internet uporablja tudi za video pogovore oziroma klice, preostali se takšnega načina komunikacije ne poslužujejo. Preseneča podatek, da skoraj polovica vprašanih (48%) potrjuje, da je uporaba video aplikacij na njihovem delovnem mestu že prisotna, ostali pa jih profesionalno še ne uporabljajo.

Tisti, ki se video aplikacij na delovnem mestu že poslužujejo, se najpogosteje odločajo za video klice s sodelavci s pomočjo video kamer. Uporabljajo tudi video konference, vendar zgolj občasno. Zelo poredko prejemajo video sporočila s strani vodstva podjetja, prav tako so redki anketiranci, ki imajo sestanke v živo preko televizije.

http://www.cisco.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji