Objavljeno: 14.8.2006

Spletno namizje

Podjetje Sapotek se je lotilo projekta, s katerim nameravajo v spletnih tehnologijah izdelati celotno računalniško omizje z uporabniškimi programi vred, ki je dostopno preprosto prek spletnega brskalnika. Storitev Dekstoptwo v spletnem brskalniku ustvari delovno okolje, ki je na moč podobno namizju sodobnih operacijskih sistemov, kot je na primer okolje Windows. Na voljo so ikone, startna vrstica, posamezni programi pa se zaganjajo v posameznih oknih, ki jih lahko premikamo, povečamo, preklapljamo.

Desktoptwo temelji v dobršni meri na programu Flash in je trenutno še v zgodnji razvojni fazi, vendar že kaže značilnosti okolja, ki daje uporabniku domala vse kar potrebuje. Vgrajeni so odjemalec za elektronsko pošto, program za trenutno sporočanje (deluje z MSN, Google Talk in Jabberjem), imenik, predvajalnik MP3, orodje za izdelavo spletnih strani in urejanje blogov, vgrajen pa je tudi program za delo z datotekami. V razvojni različici dobi vsak uporabnik 1 GB prostora za hrambo dokumentov.

Program za delovanje potrebuje poleg spletnega brskalnika še nekaj dodatkov, kot so java, odjemalec Flash 9 in bralnik Acrobat Reader. V brskalniku morajo biti vključeni tudi piškotki ter omogočeno zaganjanje dodatnih oken (popup windows). Dekstoptwo zna zaganjati tudi javanske različice priljubljenih programov, kot je na primer OpenOffice.org ter program Acrobat Reader. V tem primeru programe ni treba imeti nameščene na končnem računalniku, podatki pa se shranjujejo na spletni disk programa Dekstoptwo. Okolje omogoča celo skupinsko delo, kjer lahko na namizje povabimo prijatelje in v realnem času sodelujemo na pripravi dokumentov. Avtorji obljubljajo, da bodo s časom dodali še druge programe ter omogočili, da uporabniki sami razvijajo svoje. Za zdaj še ni določeno, kako bo videti končna različica ter tudi to, ali bo uporaba plačljiva.

http://dekstoptwo.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji