Objavljeno: 20.6.2003

Spori zaradi jave

Podjetje JBoss je nedavno predstavilo novo različico odprtokodnega programskega strežnika, kljub sporom z družbo Sun Microsystems zaradi združljivosti z javo. Ponudili so namreč JBoss 4.0, ki zagotavlja nova orodja in metodo programiranja, s katero naj bi razvijalci pospešili pripravo kompleksnejših programov v javi. Podjetje sicer služi predvsem z zagotavljanjem podpore za svoj izdelek.

Družba je vse bolj priljubljena pri razvijalcih v javi, pri upraviteljih IT v podjetjih pa postaja zanimiva predvsem, ker ponuja poceni alternativo komercialnim razvojnim okoljem, ki temeljijo na specifikaciji Java 2 Enterprise Edition (J2EE).

Novo okolje je sicer vprašljivo bolj iz pravnega vidika. Družbo Sun namreč moti združljivost z njihovim standardom J2EE. Sun namreč še vedno nadzira specifikacijo jave ter podeljuje logotipe za združljivost, zato trdijo, da pri JBossu zavajajo kupce z uporabo oznake J2EE.

Pri Sunu trdijo tudi, da JBoss ni povsem združljiv s specifikacijo J2EE. Zato razmišljajo o tožbi, vodstvo JBossa pa trdi, da njihov izdelek omogoča združljivost s specifikaciji J2EE 1.3, vendar ne morejo trditi, da je združljiv, saj ga niso preizkusili v Sunovih laboratorijih.

http://www.jboss.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji