Objavljeno: 13.5.2009

Sporni zakon »treh opozoril« potrdil še francoski senat

Francija je kot kaže prva evropska država, ki je sklenila z vso ostrino napraviti konec spletnemu piratstvu. T.i. »three strikes« zakon je bil potem, ko ga je včeraj sprejela nacionalna skupščina, danes potrjen tudi v senatu in to z dokaj visoko večino - 189 za in 14 proti. Senat je konec lanskega leta že glasoval o zakonu in ga zavrnil, toda predsednik Nicholas Sarkozy je na zakonu vztrajal, zato se je znova znašel v proceduri.

Ponudniki interneta bodo morali uporabnika, ki se bo pregrešil, najprej opozoriti. Po dveh opozorilih pa sledi odklop spletnega priključka v časovnem obdobju do enega leta. Po nekaterih virih naj bi bil tak uporabnik celo prisiljen še naprej plačevati svoj priključek. To pa še ni vse. Zakon predvideva tudi blokado posameznih spletnih strani, za katere bo ugotovljeno, da kršijo avtorske pravice.

Francija je zakon sprejela kljub nasprotovanju Evropskega parlamenta. Ta je namreč 6. maja z veliko večino sprejel amandma k telekomunikacijskemu paketu predpisov, v katerem je zapisano, da so podobni ukrepi, kot je francoski, kršenje temeljnih pravic in svoboščin uporabnikov svetovnega spleta. Opozicija v Franciji je že napovedala, da bo zahtevala ustavno presojo zakona.

Dvorana francoskega senata.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji