Objavljeno: 2.6.2012

Sprejet standard nano-SIM

Evropska organizacija ETSI (European Telecommunications Standards Institute) je potrdila nov standard za miniaturne telefonske kartice nano-SIM, ki so okoli 40% manjše od sedanjih kartic micro-SIM. Nove kartice tako merijo 12,3 x 8,8 mm, debele pa so komaj 0,67 mm. Razlog za njihov nastanek je predvsem želja proizvajalcev telefonov, da bi na ta način prihranili dragocen prostor v čedalje tanjših mobilnih telefonih. Ne smemo pozabiti, da v telefonih ni porabljen le prostor za kartico, temveč tudi za njihov bralnik.

Nove kartice bodo nazaj združljive z obstoječimi telefoni, prek ustreznih adapterjev, podobno kot velja danes za kartice micro-SIM v rabi v režah za kartice SIM polne velikosti. Kartice nano-SIM bo mogoče uporabljati tudi v posebnih režah z vzmetjo, podobno kot pri pomnilniških karticah micro-SD, do katerih lahko dostopamo iz zunanjosti naprave.

Izbor novega standarda je zaznamoval tudi oster boj med različnimi ponudniki. Šlo je že tako daleč, da so nekateri grozili z bojkoti in patentnimi tožbami, če bo sprejet konkurenčni standard. Ta hip še ni povsem jasno kateri tabor je prevladal, saj imata tako predloga družbe Apple, kot Motorola/RIM domala enake zunanje dimenzije. ETSI zdaj pričakuje, da se bodo proizvajalci odločitvi podredili, saj trdijo, da je bila sprejeta s konsenzom. Prve telefone združljive z novim standardom nano-SIM lahko pričakujemo morda že letos.

http://www.etsi.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji