Objavljeno: 1.10.2012

Sprejet standard za DDR4

Združenje proizvajalcev pomnilnikov JEDEC, ki že desetletja bdi nad standardi na tem področju, je objavilo prvo javno specifikacijo za pomnilnike DDR4 (Double Data Rate 4). Ti bodo nudili višjo hitrost prenosa podatkov, kot tudi večjo energijsko učinkovitost pri delovanju. Nekaj tednov pred objavo končne specifikacije so glavni proizvajalci, Samsung, Micron in Nanya, že začeli s proizvodnjo testnih primerkov, ki jih bodo sprva v roke seveda dobili le razvijalci računalnikov.

DDR4 prinaša dvakrat večjo prepustnost (3,2 Gt/s namesto 1,6 Gt/s pri DDR3), hitrejše vodilo (2133 MHz proti 1666 GHz), obenem pa tudi nižjo delovno napetost 1,2 V namesto dosedanjih 1,5 V. Še bolj pomembno je, da so obenem razvili nove procese za branje, pisanje in osveževanje pomnilniških celic, ki so bistveno bolj učinkoviti kar se tiče porabe energije. Po sedanjih načrtih lahko pomnilnike DDR4 pričakujemo sredi leta 2013.

Nekateri analitiki podajajo zanimivo razlago, zakaj se proizvajalcem tako mudi z novo, zmogljivejšo tehnologijo. Danes je trg s pomnilniki DDR3 zasičen, marže pa nizke. Po eni strani je to zaradi upada interesa nad računalniki PC, na drugi strani pa nove naprave, kot so tablice in telefoni, zahtevajo predvsem učinkovito energijsko porabo. Tipične tablice rabijo povrh vsega le okoli 1 GB RAM, kar je precej manj od 4 GB, kolikor je standard pri računalnikih PC. Seveda želijo proizvajalci pomnilnikov to v bodoče spremeniti.

http://www.jedec.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji