Objavljeno: 27.2.2014

S&T Slovenija vpleten v pranje denarja?

Kot poroča časnik Dnevnik je obtožnica, vložena zoper nekdanjega direktorja Vzajemne Marka Jakliča, pravnomočna.  Jaklič naj bi preplačal storitve S&T Slovenija, na račune njegovih podjetij pa se je nato vrnilo dobrega pol milijona evrov, ki ga je vložil v nepremičnine na Hrvaškem.

 Denar je potoval prek več povezanih podjetij S&T Slovenija v tujini in pozneje na podlagi domnevno fiktivnih svetovalnih pogodb končal na računu Jakličevega hrvaškega podjetja M-Kontakt. To naj bi bilo po oceni preiskovalcev ustanovljeno z izključnim namenom pranja denarja Vzajemne.

Pri oškodovanju Vzajemne in pranju denarja naj bi pomembno sodelovala takratna vodilna moža S&T Slovenija, Klavdij Godnič - kasneje direktor Mobitela, danes pa Telekomovega podjetje Soline  - in Sašo Berger, danes predsednik uprave S&T Slovenija. Prvemu naj bi grozilo poltretje leto zapora, drugemu pa dve leti,  za oba pa je zahtevano tudi plačilo kazni v višini 23.500 evrov. Denarno kazen želi tožilstvo tudi od družbe S&T Slovenija, ki pa bo v primeru obsodbe moral tako kot Jakličev M-Kontakt morala poravnati še 1,1 milijona evrov povzročene škode.

Vse se je dogajalo po letu 2004, ko je Vzajemna z S&T sklenila krovno pogodbo in pri njih naročila vzpostavitev lastnega informacijskega sistema. Čeprav je Vzajemna s tem postala ena najpomembnejših strank podjetja, za posel so plačali kar 3,8 milijona evrov, so od S&T dobili le 5 do 20 odstotni popust, medtem ko sta denimo Kolektor Group in NLB v podobnih poslih dobila 47 oziroma 55 odstotni popust. Tožilstvo iz teh podatkov sklepa, da je Vzajemna naročene storitve močno preplačala.

Del tega denarja se je nato prek posebej zato ustanovljenega zagrebškega podjetja M-Kontakt prek petnajstih nakazil v skupni vrednosti 551.000 evrov vrnil k Jakliču. V vseh primerih so denar nakazovala podjetja, podrejena S&T Slovenija, večina transakcij pa je bila opravljena kot plačilo storitev oglaševanja in raziskav trga.

Glavni obdolženec v zadevi Marko Jaklič vztraja pri svoji nedolžnosti, interna revizija, izvedena predlani v S&T Slovenija, pa naj bi pokazala, da so posli z Vzajemno potekali normalno.

Prav zato naj bi se glede na izpovedi prič in pridobljene dokaze na tožilstvu spraševali, ali revizija morda le ni pravi kazalnik »trgovanja« na področju prodaje IT-storitev in blaga pri nas, še zaključujeta Vesna Vuković in Tomaž Modic.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji