Objavljeno: 23.6.2000

Stages -- novi virus VBS

Virus z imenom Stages, ki so ga v svetu prvič zaznali v začetku junija, že kroži tudi po Sloveniji. Virus se razširja po elektronski pošti in je eden prvih, ki izkorišča doslej malo znani izvajalni tip datoteke v Oknih - .SHS. Datoteka SHS označuje tako imenovani izrezek (scrap), ki nastane, kadar v programu, ki podpira OLE 2, del dokumenta z miško odnesemo na namizje. Microsoftova ideja ob uvedbi izrezkov v (takrat) Windows 95 je bila, da bi uporabniki na ta način lahko začasno shranjevali dele dokumentov.

Ideja ni zaživela, na datoteke .SHS pa se je sedaj očitno spomnil še eden od piscev virusov oz. trojanskih konjev. Datoteka .SHS je namreč v Oknih prirejena kot izvršilna, tako da se po dvakratnem kliku požene, z njo pa tudi samo telo virusa, ki je pisano v VB Scriptu (VBS). Tako kot velja za viruse tipa VBS (najbolj znan med njimi je Love Letter), se tudi tega virusa najlažje ubranimo tako, da v Oknih iz seznama Oknom znanih datotek pobrišemo .SHS (s tem ne bomo funkcionalnosti Oken v ničemer okrnili).

Sporočilo z virusom Stages ima pripeto datoteko LIFE_STAGES.TXT.SHS, ki je nikakor ne smemo pognati. Če za branje elektronske pošte uporabljamo Outlook, končnice .SHS ne bomo videli tudi če smo v Raziskovalcu vklopili prikaz vseh datotečnih končnic, datoteka pa bo nič hudega slutečemu uporabniku vidna kot navadna besedilna datoteka. Virus na srečo ni preveč nevaren, saj po diskih "le" izdeluje nove datoteke z imeni important, info, report in podobne. Naprej se širi tako, da se razpošilja uporabnikom iz krajevnega Outlookovega telefonskega imenika.

Vsi pomembnejši protivirusni programi virus že poznajo in ga znajo odstraniti.

http://www.f-secure.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji