Objavljeno: 11.5.2007

Standard za IP televizijo nastaja na Bledu

V začetku maja je na Bledu potekal mednarodni dogodek s področja informacijskih in komunikacijskih tehnologij, 4. zasedanje delovne skupine mednarodne organizacije ITU-T, ki se ukvarja z določanjem bodočih standardov na področju prenosa televizijskih programov prek omrežij TCP/IP. Približno 150 predstavnikov proizvajalcev naprav, operaterjev in ponudnikov internetnih storitev ter regulatorjev s celega sveta je usklajevalo predloge in pripravljalo standarde, ki naj bi veljali na področju IP televizije. Na povabilo Slovenije dogodek gosti Sintesio, mednarodni testni laboratorij za interoperabilnost omrežij naslednje generacije.

V ospredju je bilo določanje enotne arhitekture IP televizije na osnovi NGN (omrežij nove generacije) in IMS (IP multimedia subsystem - informacijska arhitektura, ki omogoča konvergenco fiksnih in mobilnih komunikacij). Člani delovne skupine so veliko pozornosti posvetili tudi oblikovanju zahtev za varnost in kvaliteto storitve IP televizije na vseh ravneh, funkcionalnosti vseh podsklopov IPTV in enotnemu upravljanju IPTV sistema. Interes tako proizvajalcev kot operaterjev je na osnovi dosedanjih izkušenj na trgu čim hitreje zagotoviti medsebojno združljivost, ter tako doseči dobro sodelovanje vseh naprav, ki jih danes uporabljamo za lažje življenje, delo in zabavo, ter vseh ponudnikov, ki v takem procesu sodelujejo.

Standardi oz. priporočila na področju IP televizije so v ospredju zanimanja tudi zato, ker bodo v bodočnosti močno vplivala na poslovna razmerja med proizvajalci opreme, ponudniki omrežij, klasičnimi TV hišami in mediji kot ponudniki vsebin ter nenazadnje končnimi uporabniki v vlogi gledalcev in novem viru video vsebin. Za končne uporabnike bo harmonizacija standardov oz. priporočil na področju IP TV zagotavljala optimalno cenovno in uporabniško izkušnjo spremljanja internetne televizije. Opazna je zanimiva strateška usmeritev, da se predlagane rešitve znotraj IP televizije ne omejujejo na način dostopa, ki je zato lahko fiksni ali mobilni. To pa pomeni, da bodo lahko končni uporabniki vsebine internetne televizije v bližnji prihodnosti spremljali tudi preko svojega mobilnega telefona. Delo se bo nadaljevalo na naslednjih sestankih in bo predvidoma zaključeno do januarja 2008.

http://www.sintesio.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji