Objavljeno: 15.7.2010

Standard za odprtokodno strojno opremo

Združenje razvijalcev strojne opreme objavljene po odprtokodnih načelih je sestavilo prvo formalno definicijo pravil, lahko bi temu rekli tudi "ustavo", ki omogoča bolj pregledno, varno, hkrati pa tudi bolj odmevno uveljavitev tega koncepta. V javnosti je sicer razmeroma malo znano, da poleg odprtokodne programske opreme poznamo tudi odprtokodno strojno opremo, pri kateri razvijalci načrte, oblikovanje, spremno programsko opremo in ostalo objavijo po načelih odprte kode.

V svetu obstaja že 13 podjetij, ki so s trženjem po tovrstnih konceptih zaslužila več kot milijon dolarjev letno, pretežno s svetovalnimi storitvami. Sem sodijo izdelki, kot so Chumby, razmeroma priljubljen internetni radio in foto predvajalnik povezan v internet prek omrežja Wi-Fi, pa MakerBot, poceni 3D tiskalnik in Adafruit, platforma za predvajalnike MP3.

Toda doslej je vsako od teh podjetij imelo lasten pogled in pogoje uporabe izdelkov, odslej pa naj bi to regulirala specifikacija Open Source Hardware (OSHW) Draft Definition. Standard definira enajst področij, po katerih naj bi razvijalci objavljali svoje načrte javnosti. Dotikajo se dokumentacije, spremne programske opreme, pravic redistribucije, odprtokodnih licenc, priznanj avtorjem, načina uporabe in podpore za tehnološko nevtralnost (zlasti kar se tiče programske opreme).

http://freedomdefined.org/OSHW

Open source hardware $1m and beyond - foo camp east 2010 from adafruit industries on Vimeo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji