Objavljeno: 3.5.2003

Staromodni zločini -- sodobne metode

Kriminalne skupine po vsem svetu vse pogosteje zamenjujejo avtomatsko orožje z avtomatskimi programskimi orodji in se lotevajo kriminala >>belih ovratnikov<<. Vsako leto naštejejo preko 700.000 primerov kraje osebnih podatkov in prevar preko interneta, vedno nove kriminalne metode pa otežujejo uspešen boj z njimi.

V veliko primerih gre za >>insajderski<< posel, kjer se kriminalci povežejo z blagajniki ali varnostniki v podjetjih. Tako so na primer varnostniki v newyorški veleblagovnici Macy's pri izhodu zaustavljali kupce, pregledovali njihove račune za kupljeno blago in na ta način pridobili številke kreditnih kartic. V drugem primeru je blagajnik v trgovini Bloomingdale povezal čitalec za kreditne kartice in ročni računalnik, s čimer so si kriminalci prisvojili na tisoče številk kreditnih kartic.

Druge skupine so se specializirale na skladišča in prevoze izdelkov podjetij z visoko tehnologijo. Včasih so take izdelke kradli po trgovinah, zdaj je hitreje in bolj donosno, če ukradejo kar cel tovornjak. Včasih jim pri tem pomagajo tudi vozniki, ki se v določenem trenutku odmaknejo od vozila in potem trdijo, da so mu ga ukradli. Strokovnjaki so včasih prisiljeni k kriminalnemu sodelovanju, saj jim kriminalci grozijo s smrtjo. Hitro zaslužen denar pa marsikoga premami in ostane med kriminalci dalj časa - ponavadi dokler ga ne odkrijejo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji