Objavljeno: 7.9.1999

Stečajno sodišče obravnava še enega operaterja satelitske telefonije

Iridium ni edini operater satelitske telefonije z negotovo prihodnostjo. Komaj dva tedna za njim se je na delawarskem stečajnemu sodišču znašel še ICO Global Communications, ki je prav tako zaprosil za zaščito po 11. členu ameriškega zakona o stečaju. Le-ta omogoča nadaljevanje poslovanja ob zamrznjenem premoženju za štiri do šest mesecev z možnostjo podaljšanja.

V tem času naj bi podjetje pripravilo ustrezen načrt za izhod iz finančne krize. Zaščito so zahtevale še tri podružnice ICO Global Communications, petnajst ostalih, med njimi tudi ena največjih s sedežem v Londonu, pa ne. ICO Global Communications je bil ustanovljen januarja 1995. Satelitov še niso izstrelili, prvega od dvanajstih pa naj bi poslali v vesolje sredi oktobra 1999. Kljub težavam svojih načrtov niso spremenili in s trženjem svojih storitev naj bi začeli v zadnjem trimesečju naslednjega leta.

Na težave ni imun niti operater satelitske telefonije GlobalStar, ki se sicer pospešeno pripravlja na zagon delovanja v začetku oktobra 1999. Njegove delnice so letos sicer zrasle za 26 %, Iridiumove težave pa so celo za kratek čas pospešile njihovo rast, saj so mnogi upali, da bo prav GlobalStar opravičil zaupanje v satelitsko telefonijo. V začetku septembra pa je njihova cena zgolj v dveh dneh padla za 11 %, saj je morebitni propad še enega operaterja satelitske telefonije -- družbe ICO -- v finančnem svetu sprožil resne pomisleke glede uspešnosti satelitske telefonije. Poznavalci ocenjujejo, da bodo GlobalStarove delnice ostale podcenjene do konca oktobra 1999, ko bo mogoče oceniti, kako uspešen je bil začetek komercialnega delovanja GlobalStara.

http://www.iridium.com

http://www.ico.com

http://www.globalstar.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji