Objavljeno: 25.8.2011

Steve Jobs je odstopil!

Steve Jobs, soustanovitelj in dolgoletni glavni direktor družbe Apple, je na presenečenje celotne svetovne javnosti upravnemu odboru družbe podal odstopno izjavo s tega delovnega mesta. V isti sapi je bil na mesto direktorja družbe Apple postavljen Tim Cook, dolgoletni izvršni direktor družbe in desna roka Steva Jobsa.

Jobs je v pismu upravnemu odboru zapisal, da je že od nekoč trdil, da bo sam odstopil, ko bo ugotovil, da ne more več izpolnjevati nalog, ki jih narekuje vodilno mesto pri Applu in strogih meril in pričakovanj, ki jih je Jobs vedno dajal sebi in vsem ostalim okoli sebe. Odločitev za odstop je v resnici le delno presenečenje, saj je javno znano, da ima Jobs že vrsto let resne težave z zdravjem in je tudi tokrat odstopno izjavo napisal med bolniško odsotnostjo. Zadnjič je javno nastopil v povezavi z aktivnostmi podjetja v začetku poletja ob predstavitvi operacijskega sistema iOS 5 in prihajajočih spletnih storitev iCloud.

Jobs zapušča Apple že drugič. Prvič, leta 1985, je odšel zaradi razhajanj s tedanjim vodstvom, vendar se je vrnil leta 1997 in s svojim delovanjem celemu svetu dokazal, da je prav on tista gonilna sila, ki lahko povzdigne Apple. S svojim delovanjem, vizionarstvom in številnimi vrhunskimi spretnostmi je popeljal v zadnjih letih družbo Apple do vrhunca. Prav v letošnjem poletju je Apple za kratek čas postalo najbolj cenjeno podjetje na svetu, ne glede na branžo.

Glede na rekordne rezultate, naglo naraščajoče tržne deleže na skoraj vseh segmentih delovanja in neverjetno javno privlačnost za izdelke Apple je povsem jasno, da je odstop Jobsa motiviran zgolj iz osebnih razlogov. Žezlo vladajočega je povrh vsega podal človeku, ki ga je sam izbral, v trenutku in na način, ki daje najlepšo možno popotnico v nadaljnjem razvoju družbe, pa tudi ogromno odgovornost. Kljub temu je Jobs prepričan, da so najlepši trenutki za družbo šele tisti, ki prihajajo.

Jobs bo kot direktor družbe ostal v zgodovino zapisan kot ena največjih ameriških ikon v zadnjih nekaj desetletjih in poosebljanje ameriškega podjetniškega in poslovnega duha. Spisek zaslug, ki jih ima Jobs za Apple in računalništvo v celoti je predolg, da bi ga navajali na tem mestu, sega pa od računalnika Apple II, ki je pravzaprav spodbudil sodobno osebno računalništvo, do ikone v novem tisočletju, tablice iPad, ki jo mnogi imajo morda celo za največji odraz Jobsove izkušenosti in vizionarstva.

Steve Jobs in Tim Cook.

http://www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji