Objavljeno: 2.3.2011

Steve Jobs predstavil iPad 2

Apple je na posebnem dogodku za medije po pričakovanjih predstavil drugo generacijo tablic iPad, dogodek pa je presenetljivo vodil Steve Jobs, ki je uradno sicer na bolniški.

Po stoječih ovacijah je Jobs napovedal razširitev prodajalne iBookStore, ki je doslej prodala že 100 milijonov knjig, Apple pa je prodal tudi toliko iPhonov.

Že 200 milijonov uporabnikov ima račune za dostop do Applovih prodajaln glasbe, filmov, knjig in aplikacij, razvijalci pa so doslej skupno zaslužili 2 milijardi dolarjev.

Osrednjo pozornost večera je seveda pritegnil novi iPad 2, ki je prva tablica z dvojedrnim procesorjem. A5 naj bi bil do 2-krat hitrejši od predhodnika A4, do 9-krat hitrejša je grafika, vgrajeni pa sta tudi dve kameri in žiroskop.

iPad 2 je 33% tanjši od prve generacije in celo tanjši od iPhona 4, kljub temu pa še naprej omogoča 10 ur delovanja med dvema polnjenjema baterije in do mesec dni v stanju pripravljenosti.

Na voljo je v črni in beli barvi, vsi trije modeli s kapaciteto 16 GB, 32 GB in 64 GB pa imajo še naprej možnost dokupa povezljivosti v omrežja 3G. Cene so nespremenjene: med 499 in 829 dolarji, prodajal pa se začne 11. marca v ZDA in 25. marca drugo po svetu.

11. marca izide tudi novi iOS 4.3, ki bo prinesel hitrejše izvajanje JavaScripta v Safariju, izmenjavo vsebin v brezžičnem omrežju in predvajanje vsebin na Apple TV. Končno bo na voljo tudi deljenje povezave 3G preko omrežja Wi-Fi, a samo na iPhone 4.

Za iOS 4.3 sta na voljo tudi iMovie s podrobnim urejevalnikom, večnitnimi zvoki in predvajanjem AirPlay na Apple TV, ter GarageBand, ki omogoča snemanje in mešanje 8 vzporednih kanalov glasbe in ponuja na dotik občutljive instrumente. Cena posamezne aplikacije je 4,99 evra.

Apple je v 9 mesecih prodal 15 milijonov iPadov, 65.000 aplikacij pa je bilo zasnovanih izključno za iPad. Po mnenju nekaterih bo tablica postala naslednik osebnega računalnika.

www.apple.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji