Objavljeno: 20.4.2005

Strežniki specializirani za javo

Indijsko-ameriško podjetje Azul Systems je predstavilo prve strežnike, ki so specializirani za hitro izvajanje javanskih programov. Strežniki temeljijo na lastnih procesorjih in naborih z imenom Vega, ki imajo radikalno drugačno zasnovo kot splošni mikroprocesorji. Poleg ukazov optimiziranih za izvajanje javanskih programov imajo procesorji Vega kar 24 jeder na čip, na voljo pa so sistemi, ki imajo vse od 96 jeder (4 procesorje) do 384 jeder (16 procesorjev).

Strežniki Azul temeljijo na lastni procesorski arhitekturi, ki je optimizirana za izvajanje javanskih programov.

Najmanjši sistem stane 89.000 dolarjev, za kar kupec dobi 96-jedrni sistem in 32 GB RAM, na vrhu ponudbe pa je sistem s 384 jedri, 256 GB RAM in ceno skoraj 800.000 dolarjev. Kljub temu je cena razmeroma nizka v primerjavi s tekmeci, saj stane sistem le nekaj več kot 1000 dolarjev na procesno jedro, znatno manj kot posredni tekmeci (neposrednih s tako zasnovo pravzaprav ni).

Strežniki Azul so za zdaj optimizirani za pogajanje javanskih programov, optimiziranih za izvajanje na programskih strežnikih podjetij Sun, BEA, IBM in JBoss. Podjetje namerava širiti podporo tudi na druge programske strežnike, v bližnjih načrtih pa so podpora za javanske programe družbe SAP, programe napisane v jezikih Python in celo C# (Microsoft). Podjetje trdi, da so strežniki namenjeni predvsem velikim transakcijskim sistemom, ki slonijo na javi, še bolj kot pospeševanje izvajanje takih programov pa pride do izraza sinergija pri uporabi skupnih sredstev med različnimi jedri.

http://www.azulsystems.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji