Objavljeno: 1.11.2002

Strežniške rezine IBM s procesorjem Power

Družba IBM je predstavila prototip novega strežnika, zasnovanega na procesorju Power, kar je prvi primer vključevanja teh vrhunskih procesorjev v tehnologijo kompaktnih strežniških rezin. Na tem področju tekmujejo s podjetji Sun, Dell in Hewlett-Packard, vendar tu nudijo le rezine z Intelovimi procesorji.

Strežniške rezine so majhni in ceneni moduli, ki jih zlagamo skupaj v velike strežniške sisteme, po novem pa enako tehnologijo uvajajo tudi v kvalitetnejše sisteme. Proizvajalci so doslej uporabljali predvsem poceni procesorje Intel Pentium, služili pa so zlasti za spletne strežnike.

V zadnjem času pa vgrajujejo tudi procesorje Xeon, zato se je uporaba razširila na bolj zahtevna področja. Družba IBM nadaljuje v tej smeri in je uporabila 64-bitne procesorje Power4, ki jih sicer vgrajujejo v nekatere strežnike Unix. Ti strežniki naj bi delovali predvsem v okoljih Linux in Unix AIX, namenjeni pa naj bi bili celo za super računalnike, kjer je sicer okolje Linux običajno.

Prednost procesorjev Power4 je v tem, da vsebujejo dva procesorja na isti rezini, kar omogoča enostavnejšo izdelavo dvoprocesorskih kompaktnih strežnikov. V ta razred pa kmalu vstopili tudi družba Sun s procesorjem UltraSparc in družba Hewlett-Packard, ki pa ne namerava uporabiti procesorjev PA-RISC, ampak Intel Itanium. Novi strežniki naj bi se pojavili prihodnje leto.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji