Objavljeno: 15.9.2003

Strežniške rezine: standardizacija ali raznolikost?

Prodaja strežniških rezin še ne dosega želenih ciljev, toda to ni ovira za nekatere proizvajalce, ki nadaljujejo z razvojem in širijo ponudbo. IBM je tako nedavno nekoliko posodobil svoje dvoprocesorske strežniške rezine, ki so odslej na voljo s hitrejšimi procesorji Xeon z delovnim taktom 3,06 GHz. Hewlett-Packard je nekoliko prej predstavil nove ultra varčne strežniške rezine zasnovane na mobilnih procesorjih Pentium M, pa tudi drugi proizvajalci pripravljajo za to jesen številne novosti.

Zanimivo pa je dejstvo, da so strategije posameznih proizvajalcev na tem področju precej različne. IBM tako išče svojo priložnost tudi v dodatni ponudbi. K sodelovanju je tako povabil proizvajalce omrežne opreme Nortel Networks in Myricom, ki sta za IBM-ove strežniške rezine oziroma krovno ohišje izdelala posebne različice svojih omrežnih stikal. Nortelovo Layer 2-7 ethernet stikalo je namenjeno predvsem strežniškim farmam, kjer je zagotovljena primerna prepustnost, pa tudi izravnava prometa med posameznimi strežniki. Z modulom podjetja Myricom pa je mogoče strežniške rezine povezati v gručo sistemov, ki med sabo komunicirajo prek hitre optične povezave in so kot nalašč za zahtevne znanstvene potrebe.

Na drugi strani pa srečamo tudi take, ki si želijo večje standardizacije. Podjetje Dell je tako sporočilo, da se z drugimi proizvajalci strežnikov dogovarjajo o izdelavi standarda, ki bi omogočal uporabo strežniških rezin različnih proizvajalcev v istem ohišju. To je bilo doslej skoraj nepojmljivo, saj ima vsak proizvajalec interese ohraniti lastno arhitekturo. Kot kaže pa Dell s svojo iniciativo ne bo edini, saj nekaj podobnega kujeta skupaj IBM in Intel. Jasno pa je, da standard ne bo prišel hitro do končne različice, saj se nobenemu ne mudi. Analitiki namreč predvidevajo, da bodo strežniške rezine dosegle pomembnejši tržni delež šele v letih 2006 ali 2007.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji