Objavljeno: 22.3.2002

Strežniške rezine tudi pri družbi Fujitsu Siemens Computers

Podjetje Fujitsu Siemens Computers je tako kot večina neposrednih tekmecev predstavila svojo platformo za strežniške rezine. Družina izdelkov nosi ime PRIMERGY BX300, tako kot drugod pa se lahko pohvali z visoko stopnjo procesorske moči na zasedeno prostorsko enoto. V posamezno strežniško ohišje lahko tako spravimo do 20 strežniških rezin, od katerih lahko vsaka vsebuje en ali dva procesorja. Ker je tudi samo ohišje zelo nizko in v strežniški omari zavzame prostor višine le 3U, lahko posamezno omaro zapolnimo s tja do 260 strežniškimi rezinami, skupno torej do 520 procesorji.

Za tako gostoto procesorske moči je seveda potrebno imeti primerno hlajenje, zato rezine PRIMEGY BX300 uporabljajo energijsko varčne izvedbe procesorjev Intel Pentium III, poleg tega pa ima vsaka rezina še svoj pomnilnik, disk (pravzaprav tudi po dva diska, ki lahko delujeta v zrcalnem načinu RAID-1) in omrežni vmesnik (dva priključka z zmogljivostjo gigibitnega prenosa podatkov). Celota je povezana med sabo prek stikalnih rezin, ki skrbijo za učinkovito komuniciranje med rezinami. Pregrevanje in porabo energije so zmanjšali tudi tako, da imajo vse rezine v posameznem ohišju (torej do 20 rezin oziroma 40 procesorjev) en sam napajalni in hladilni sistem. S takim pristopom sistem porabi kar petkrat manj energije kot tradicionalno zgrajeni vmesniki. Zaradi posebnega sistema vgrajenih omrežnih povezav so prihranili tudi približno dve tretjini potrebnih kablov v običajnih sistemih.

Vsako izmed rezin je mogoče nadzirati na daljavo (vsaka rezina ima kljub temu dva vmesnika USB in VGA priključek za potrebe lokalnih posegov), prav tako pa nanjo na daljavo nameščati operacijske sisteme in drugo potrebno programsko opremo. Zaradi takega načina vzdrževanja je precej znižan strošek lastništva, nadgradnje sistema pa preproste. PRIMERGY BX300 je namenjen kupcem, ki potrebujejo razširljiv sistem za strežbo uporabniških programov. Poleg internetnih ponudnikov in telekomunikacijskih strežnikov je sistem zanimiv kot razširljiv programski strežnik, bodisi za internetne (javanske) programe, kot tudi za terminalsko delo, na primer prek sistema Citrix Metaframe. Poleg tega je mogoče posamezne rezine učinkovito združevati v gruče, tako v okoljih Windows, kot Linux.

Fujitsu Siemens se je za podporo novemu sistemu povezal tudi s številnimi partnerji. Podjetje F5 Networks tako za strežniške rezine ponuja paket za porazdelitev bremena in nadzor prometa v gručah BIG-IP, Citrix je prisoten s paketom Metaframe, Network Appliance s svojimi pomnilniškimi sistemi NAS, podjetje APC pa s svojim sistemom za neprekinjeno napajanje PowerStruXure.

Osnovni sistem, ki ga sestavljajo ohišje s prostorom za 20 rezin, ena strežniška rezina s procesorjem, dve redundantni stikalni rezini in potrebne nadzorniške rezine, stane brez davka približno 10.000 evrov. Posamezna strežniška rezina nato stane okoli 2.500 evrov.

http://www.fujitsu-siemens.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji