Objavljeno: 1.8.2007

Strma rast trga računalnikov v srednji in vzhodni Evropi

Sodeč po raziskavi družbe IDC trg osebnih računalnikov v srednji in vzhodni Evropi ostaja med najhitreje rastočimi trgi. V primerjavi s predhodnim letom je v letu 2006 po obsegu zrasel za 23%, po vrednosti pa skoraj za četrtino. Drugače povedano to pomeni skoraj 16 milijonov prodanih enot v vrednosti 14 milijard dolarjev. IDC meni, da so glavna gibala rasti tržišča porast stabilnosti v regiji in ugodna gospodarska klima, ki je prinesla povečanje razpoložljivega dohodka in porast zaupanja potrošnikov. K temu seveda velja pripisati tudi še naprej padajoče cene in močno konkurenco med ponudniki računalnikov. IDC pričakuje, da se bo rast trga osebnih računalnikov v CEE v prihodnjih letih rahlo upočasnila, vendar bo kljub temu še vedno ostala visoka. Pošiljke prenosnih računalnikov bodo ostale glavni dejavnik na trgu in bodo zrasle za več kot dvakrat do leta 2011.

Rusija je bila v lanskem letu največji trg v regiji z več kot 46% vseh enot v 2006. Poljska je bila druga in Ukrajina tretja. Sloveniji je trg osebnih računalnikov zrasel na preko 174.000 enot v vrednosti 178 milijonov dolarjev, kar pomeni solidno 9,4% rast v primerjavi s prejšnjim letom. Čeprav sta bila gospodarski in javni sektor v ciklu obnavljanja PC infrastrukture, se trg slovenski trg približuje nasičenosti. V primerjavi s prejšnjim letom je trg namiznih računalnikov zrasel za medlih 2,6% in je predstavljal 61% vseh enot v Sloveniji. Trg prenosnih računalnikov je nasprotno bil najbolj dinamičen, s skoraj desetkrat večjo rastjo od trga namiznih računalnikov.

CEE trg v celoti je bil zelo razdrobljen, saj noben ponudnik ni imel več kot 8% tržnega deleža. Osem od desetih največjih ponudnikov je bilo mednarodnih, vključno s prvimi tremi - HP, Acer in Asus - ki so bili odgovorni za skoraj 19% vseh pošiljk in več kot četrtino prihodkov.

Segment namiznih računalnikov je s skoraj 70% deležem vseh enot in zdravo 12% rastjo v primerjavi s prejšnjim letom ostal prevladujoč tržni segment v regiji v letu 2006,. Prodaja prenosnih računalnikov v CEE se je izrazito pospešila in zrasla za več kot 61% v primerjavi s prejšnjim letom. Rast prodaje x386 strežnikov je presegla 16%, velja pa omeniti, da je bilo več kot 90% prodanih enot opremljenih s 64- bitnimi procesorji.

Čeprav je segment prenosnih računalnikov ostal glavno gibalo rasti na trgu osebnih računalnikov v Srednji in Vzhodni Evropi, segment namiznih računalnikov še vedno dominira tržišču kot celoti, opazne pa so tudi razlike med državami. Na Češkem, Madžarskem in Slovaškem so prenosni računalniki denimo ujeli in se po številu prodanih enot skoraj izenačili z namiznimi računalniki, ker so se ponudniki usmerili v potrošniški trg. Nasprotno so v Rusiji, Ukrajini in Romuniji namizni računalniki predstavljali manj kot četrtino vseh enot.

http://www.idc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji