Objavljeno: 16.10.2002

Strojna zaščita za osebne računalnike

Pri družbi IBM so napovedali izboljšavo njihovega varnostnega sistema Embedded Security Subsystem, ki ga že od leta 1999 vgrajujejo v prenosne računalnike serije ThinkPad in namizne serije NetVista. Posebno vezje hrani vse varovane podatke, ključe za kodiranje in podatke o uporabnikih, dodatna programska oprema imenovana Client Security Software pa omogoča uporabo teh podatkov.

Ker torej vse varnostno kritične operacije potekajo v vezju in ne v glavnem pomnilniku, ključ pa se ne nahaja na disku, je sistem neprimerno varnejši. Pri družbi IBM so pripravili tudi novo različico programa Client Security Software 5.0, s katerim lahko enostavno upravljamo z gesli, uporabniškimi imeni in skupinami uporabnikov. Z njim je mogoče omejiti tudi dostop do posameznih programov na računalniku ali spletnih strani.

Program je po novem združljiv tudi s programsko opremo IBM Tivoli Access Manager, s katero zaposlenim v podjetjih delijo dostop do posameznih aplikacij in podatkov, ki se nahajajo v omrežju. Novi varnostni sistem sta skupaj razvila družbi IBM in Intel, ki sta članici skupine več kot 170 podjetij (med njimi sta tudi družbi Microsoft in Hewlett-Packard), ki skupaj določajo varnostne standarde v računalništvu, ki nosi ime Trusted Computing Platform Alliance.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji