Objavljeno: 14.6.2002

Študent vdrl v Xbox

Andrew Huang, študent znamenite univerze Massachusetts Institute of Technology je objavil strokovni članek s podrobnim opisom vdora v Microsoftovo igralno konzolo Xbox. Čeprav je Xbox v osnovi običajen osebni računalnik, je prirejen zgolj za zagon iger, ne pa tudi druge programske opreme. Ker pa je Xbox cenejši kot večina PC-jev, bi ga mnogi lahko pričeli uporabljati kot nadomestek. To seveda ni v interesu Microsofta, ki konzole prodaja z izgubo, saj namerava zaslužek poiskati v igrah.

Vendar pa Andrew Huang svoje skrivnosti ne namerava deliti z drugimi, saj postopki, ki jih je uporabil, kršijo Microsoftove avtorske pravice in bi ga torej lahko spravili v zapor. Za vdor v konzolo je Huang sestavil tiskano vezje, ki ga je namestil med nekatere komponente Xboxa. Preko tega tiskanega vezja je uspel ugotoviti katere ukaze zahteva Xbox, da prepozna zanj spisane igre. Sam je te ukaze nato vstavil v lastno programsko opremo in jo lahko brez težav poganjal na Xboxu. Po njegovem mnenju so načrtovalci Xboxa naredili napako, ker niso zakodirali informacij, ki si jih izmenjujejo sestavni deli.

Iz Microsofta so sporočili, da so spremljali Huangovo delo in da menijo, da so postopki, ki jih je uporabil zanimivi ter vredni doktorskega dezertacije, vendar pa so ponovili, da bodo tožili vsakogar, ki bo zlorabil njihove patente. Huang pa ne namerava odnehati. Njegov cilje je na povsem legalen način vdreti v srce Xboxa in narediti zagonski DVD-ROM, ki bi omogočal na Xboxu uporabo različnih programov in ne zgolj iger.

http://www.microsoft.com

http://www.mit.edu

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji