Objavljeno: 19.9.2002

Sun bo proizvajal osebni računalnik z Linuxom

Kocka je padla. Sun je na konferenci SunNetwork napovedal, da bo že čez nekaj mesecev začel proizvajati poceni osebne računalnike, ki bodo temeljili na Linuxu. Za zdaj je o podrobnostih novih osebnih računalnikov znano le to, da bo pri zasnovi uporabil cenejše sestavne dele dosegljive na trgu, ne pa svoje izdelke. To skoraj zagotovo pomeni, da bosta izbrana AMD ali Intel, igla pa se nagiba bolj k prvemu. To pomeni, da se bo Sun obenem tudi prvič v svoji zgodovini podal tudi v neposredni boj na področju osebnih računalnikov. Doslej so bili osredotočeni le na delovne postaje in strežnike zasnovane na svojih lastnih procesorjih UltraSPARC.

Za Sun je pravzaprav to drugi skok na področje Linuxa. Pred nekaj meseci je predstavil družino strežnikov, ki temeljijo na Linuxu, razviti pa so predvsem na podlagi tehnologije in koncepta pridobljenega z nakupom nekdanjega podjetja Cobalt Networks. Sun želi s tem korakom še bolj neposredno tekmovati z Microsoftom, tokrat za praktično iste kupce.

Analitiki pa opozarjajo, da je Sunova strategija tvegana. Prav lahko se zgodi, da postane Sun žrtev lastne strategije, če se izkaže, da bodo cenejši računalniki spodkopali prodajo dražjih in bolj donosnih delovnih postaj. Prav tako se bo moral še dokazati, da lahko učinkovito in dovolj poceni naredi osebni računalnik in s tem tekmuje s priznanim imeni, kot so IBM, HP, Dell in niz drugih. Prav tako še ni povsem določeno, kaj bo osebni računalnik vseboval. Če bo poleg samega operacijskega sistema imel tudi pisarniške in druge programe, zna Microsoft imeti kar nekaj težav, menijo nekateri opazovalci.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji