Objavljeno: 16.5.2005

Sun in Microsoft nadaljujeta sodelovanje

Leto dni po presenetljivem dogovoru med družbama Microsoft in Sun o sodelovanju in poravnavi medsebojnih sporov, sta direktorja obeh podjetij orisala rezultate dosedanjega sodelovanja in načrte za prihodnost. Dosedanje zbliževanje nekdanjih (in za mnoge tudi sedanjih) tekmecev je v minulem letu potekalo predvsem v razvojnih laboratorijih, kmalu pa naj bi se tudi konkretiziralo v izdelkih in rešitvah. Steve Ballmer in Scott McNealy sta tako na srečanju z novinarji prikazala delovanje skupnega sistema za prijavo v računalniške sisteme obeh podjetij, kar nakazuje tesno povezavo med različnimi imeniškimi sistemi. Kljub temu lahko rešitev pričakujemo v operacijskih sistemih Windows in Solaris šele prihodnje leto.

Podjetji nameravata sodelovati v bodoče še na vrsti drugih področij: programski opremi za pomnilniške sisteme, skupnem programskem ogrodju za upravljanje računalniških sistemov, standardih za spletne storitve in terminalskih storitvah. Sun je tako nedavno od Microsofta kupil licenco za uporabo protokola RDP, ki omogoča terminalski dostop do strežnikov Windows, Microsoft pa je letos dodal 54 milijonov dolarjev za podaljšanje patentnih pravic, ki jim ima Sun.

S tem se nadaljuje tudi finančna poravnava, pri kateri je Microsoft lani družbi Sun plača skoraj dve milijardi dolarjev. Analitiki pa so bili po srečanju z vodjema obeh podjetij kljub temu razočarani, saj nobeden od sogovornikov ni želel komentirati morebitnega sodelovanja oziroma razmerja do operacijskega sistema Linux. McNealy je, prav nasprotno, še enkrat potrdil, da v prihodnjih letih kot vodilne operacijske sisteme vidi le Windowse in Solaris.

Steve Ballmer in Scott McNealy sta potrdila, da bosta Sun in Microsoft tudi v bodoče tesno sodelovala.

http://www.sun.com

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji