Objavljeno: 3.4.2004

Sun in Microsoft sta zopet prijatelja

Microsoft in Sun sta priredila prvovrstno presenečenje s sklenitvijo premirja in novega sodelovanja za dobo naslednjih deset let. Po dogovoru bo Microsoft družbi Sun plačal skoraj 2 milijardi dolarjev za poravnavo in kršitve patentov v preteklosti, podjetji pa sta se dogovorili tudi za nadaljnje tesnejše sodelovanje. Skoraj 700 milijonov dolarjev bo Microsoft plačal za prekinitev dosedanjih protimonopolnih in morebitnih bodočih tožb, 900 milijonov za poplačilo kršitev dogovorov in patentov v preteklosti, 350 milijonov pa bo plačilo za nakup licenc, s katerimi bosta družbi izmenjali dostop do tehnologij. Sun bo svoj obrok za licence plačal kasneje.

Microsoft bo družbi Sun omogočil dostop do protokolov in vmesnikov v okolju Windows, kasneje pa tudi dostop do tehnologij v svojih poštnih in podatkovnih strežnikih. Podjetji bosta začela tudi sodelovati v povezovanju jave in arhitekture .NET. Za nameček, bo Microsoft podelil certifikate za Sunove strežnike s procesorji Intel in AMD, s čimer bi lahko Sun začel prodajati na svoji strojni opreme tudi Microsoftove proizvode.

Sun je sočasno z objavo dogovora, ki sta ga potrdila na nepričakovani tiskovni konferenci sama Scott McNealy in Steve Ballmer, najavil tudi manj spodbudno vest. Podjetje bo odpustilo kar 3.300 zaposlenih, saj so rezultati v zadnjem četrtletju precej slabši od načrtovanih (govori se o izgubi med 700 in 800 milijoni dolarjev). Prvi mož Suna pa zanika, da bi bil dogovor z Microsoftom posledica tega ukrepa. Microsoft po drugi strani zanika, da je dogovor posledica visoke kazni, ki jo bo moral plačati v Evropi in drugih tožb, ki grozijo velikanu.

http://www.microsoft.com

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji