Objavljeno: 29.6.2004

Sun JavaOne

Manj kot mesec dni za konferenco Network Computing je Sun na srečanju JavaOne postregel z novo obilico novosti. Na srečanju so uradno predstavili okolje Java 2 Platform Standard Edition 5.0 (po drugačnem številčenju J2SE 1.5), bolj znano po delovnem imenu Tiger, ki predstavlja enega večjih korakov za javo v zadnjih letih. Za zdaj je na voljo v obliki razvojnega kompleta JDK za razvijalce, za končne uporabnike pa bo dokončana do konca 2004. Prinaša višjo hitrost izvajanja programov, poenostavljeno razhroščevanje napak ter druge razširitve, ki omogočajo bolj produktiven razvoj programov.

Sočasno z novo različico jave je nared tudi novo razvojno okolje Sun Java Studio Creator, ki precej prispeva k hitrejšemu in grafično enostavnejšemu razvoju javanskih programov. Kot že zapisano je Java Studio Creator na voljo brezplačno za člane skupine Sun Developer Network Standard, sicer pa stane 100 dolarjev letno. Sun se tudi vse bolj opira na skupnost podpornikov odprte kode za promocijo svojih tehnologij. V ta namen so na srečanju objavili odprto kodo za projekte Looking Glass in Java 3D, dva pomembna gradnika pri razvoju bodočih uporabniških vmesnikov za osebne računalnike.

Sicer pa so pri Sunu zelo zadovoljni z razvojem in podporo partnerjev javi. Trg javanskih izdelkov je zrasel na 120 milijard dolarjev letno, za Sun pa je tudi pomembno, da lahko računajo na okoli 4 milijone razvijalcev in številne partnerje, ki se ukvarjajo z javo, kar je jamstvo za bodoče projekte. Na konferenci JavaOne so tako objavili tudi vstop družbe Borland v skupino Java Tools Community, s čimer si obetajo boljšo podporo razvojnim orodjem za javo.

Po ocenah družbe je java danes vgrajena že v 1,7 milijarde naprav po celem svetu, od česar je že skoraj 350 milijonov telefonov. Na srečanju so tako objavili tesnejše partnerstvo z družbo Vodafone, s katero bodo razvili novo specifikacijo z boljšo podporo javi v omrežjih tretje generacije. Projekt Vodafone VFX naj bi tako omogočil boljši izkoristek platforme J2ME v omrežjih UMTS, nameravajo pa ga implementirati na vseh trgih, kjer so prisotni.

http://www.sun.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji